Egyéb kategória

Gyakran lever a víz éjszakánként? Most megtudhatjátok, mi állhat a háttérben

Jó érzés a nap végén egy forró fürdő után bebújni a jó meleg ágyba. Előfordulhat azonban, hogy este nyakig betakaróztok, elalszotok, majd reggel leizzadva, fázva ébredtek. Ennek hátterében több dolog is állhat.

vous - 2018.12.21.
Gyakran lever a víz éjszakánként? Most megtudhatjátok, mi állhat a háttérben

Legtöbbször az éjszakai izzadás oka valami teljesen ártalmatlan lehet – például a hálószobátok hőmérséklete vagy a pizsamátok szövete. De néha, az átizzadt éjszakák egy olyan állapot jelei lehetnek, amelynek érdemes utánajárnotok – tanácsolta Neomi Shah, egyetemi docens a Women’s Health oldalán.

Fontos, hogy ha az éjszakai izzadás több mint két vagy három hónapig fennáll, akkor vizsgáltassátok ki magatokat.

Íme a leggyakoribb okok, amik a nőknél verejtékezést okozhatnak éjszakánként:

  • Túl meleg a szoba hőmérséklete: ha 21 foknál magasabb a szobahőmérséklet, az túl meleg a kellemes alváshoz. A kevésbé légáteresztő pizsi se a legjobb választás, a pamutpizsamával jobban jártok.
  • Túlzott verejtékezés szindróma: ha általánosságban vagy bizonyos testrészeiteken (tenyér, talp) többet izzadtok, mint mások, speciális dezodorokra, tisztálkodó szerekre lehet szükségetek, amit a bőrgyógyászotoktól kérhettek.
  • Álmotokban futtok: ha rémálmaitok vannak, és folyton menekültök álmotokban, akkor előfordulhat, hogy ténylegesen jár a lábatok, és reggelre leizzadtok.
  • Hormonális változás: az éjszakai izzadás egyik leggyakoribb oka az ösztrogén szintjének ingadozása. Terhesség, menstruáció vagy menopauza idején gyakran előfordulhat.
  • Antidepresszánsok: az antidepresszánsokat szedő betegeknél sokszor előfordul az éjszakai verejtékezés.
  • Fertőzés: a fertőzések általában összefüggésben vannak a hőmérséklet változásával, ha fertőzés lappang a szervezetetekben, az éjszakai izzadással járhat.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.