Egyéb kategória

Gyakran lever a víz éjszakánként? Most megtudhatjátok, mi állhat a háttérben

Jó érzés a nap végén egy forró fürdő után bebújni a jó meleg ágyba. Előfordulhat azonban, hogy este nyakig betakaróztok, elalszotok, majd reggel leizzadva, fázva ébredtek. Ennek hátterében több dolog is állhat.

vous - 2018.12.21.
Gyakran lever a víz éjszakánként? Most megtudhatjátok, mi állhat a háttérben

Legtöbbször az éjszakai izzadás oka valami teljesen ártalmatlan lehet – például a hálószobátok hőmérséklete vagy a pizsamátok szövete. De néha, az átizzadt éjszakák egy olyan állapot jelei lehetnek, amelynek érdemes utánajárnotok – tanácsolta Neomi Shah, egyetemi docens a Women’s Health oldalán.

Fontos, hogy ha az éjszakai izzadás több mint két vagy három hónapig fennáll, akkor vizsgáltassátok ki magatokat.

Íme a leggyakoribb okok, amik a nőknél verejtékezést okozhatnak éjszakánként:

  • Túl meleg a szoba hőmérséklete: ha 21 foknál magasabb a szobahőmérséklet, az túl meleg a kellemes alváshoz. A kevésbé légáteresztő pizsi se a legjobb választás, a pamutpizsamával jobban jártok.
  • Túlzott verejtékezés szindróma: ha általánosságban vagy bizonyos testrészeiteken (tenyér, talp) többet izzadtok, mint mások, speciális dezodorokra, tisztálkodó szerekre lehet szükségetek, amit a bőrgyógyászotoktól kérhettek.
  • Álmotokban futtok: ha rémálmaitok vannak, és folyton menekültök álmotokban, akkor előfordulhat, hogy ténylegesen jár a lábatok, és reggelre leizzadtok.
  • Hormonális változás: az éjszakai izzadás egyik leggyakoribb oka az ösztrogén szintjének ingadozása. Terhesség, menstruáció vagy menopauza idején gyakran előfordulhat.
  • Antidepresszánsok: az antidepresszánsokat szedő betegeknél sokszor előfordul az éjszakai verejtékezés.
  • Fertőzés: a fertőzések általában összefüggésben vannak a hőmérséklet változásával, ha fertőzés lappang a szervezetetekben, az éjszakai izzadással járhat.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.