Egyéb kategória

Boszorkányos december 13.

December 13-ához, vagyis Luca napjához ugyanis több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az lehet, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. Luca-napon régen tilos volt például fonni, sütni és mosni. De nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

vous - 2018.12.13.
Boszorkányos december 13.

Ezen a napon Szent Lúciára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták – olvasható a Wikipédián.

Németországban kedvelt szent. Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Nevezetesen a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., és ennek a napnak a reggelén gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat. Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek