Egyéb kategória

A „Sátán szeretői” – avagy milyen vádakkal vetnének tűzre minket napjainkban?

Szépség, meddőség, görcsrohamok, anyajegyek és szemölcsök, özvegyek, szegények, jómódúak, egyedülállók és idősek. Csak néhány ok és állapot, amiért kipécéztek, és anno a bíróság elé, vízbe, majd tűzre vetettek. Vajon hány olyan körülmény, tevékenység, külső, illetve belső tulajdonság van napjainkban, amiért máglyára kerültünk volna egykor? A VOUS-lányok most összegyűjtötték azokat, amelyekért boszorkánynak tituláltak volna bennünket.

vous - 2016.10.01.
A „Sátán szeretői” – avagy milyen vádakkal vetnének tűzre minket napjainkban?

Tudtátok, hogy állítólag a középkorban több emberrel végeztek a boszorkányüldözések alatt, mint az első világháborúban?

De kezdjük az elején, vagyis a sötét középkorban

Évszázadokkal ezelőtt a boszorkányságtól való félelem odáig vezetett, hogy üldözni kezdték – ezeket a túlnyomórészt – ártatlan, de valamiért boszorkánynak vélt személyeket. A kivégzéseket főként Németországban, Franciaországban, Észak-Olaszországban, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában, illetve Luxemburgban követték el.

600

Magyarország

  • Itthon közel ezer ilyen perről maradt fenn nyom
  • Szeged élen járt az itthoni boszorkányüldözésekben, a lezajlott perek fele itt zajlott
  • Az ítéletek egy része halálos, egy részük pedig enyhébb büntetéssel járt
  • 1768-ban Mária Terézia királynő betiltotta ezeket az elavult, illetve elvadult módszereket

Európában és Európa gyarmatain tízezrek haltak meg, és milliók éltek át kínzást, letartóztatást, vallatást, gyűlöletet, illetve bűntudatot vagy rettegést.

Boszorkányperek – a kezdet

A kereszténység korai időszakában a pogányokat az egyház ellenségeinek tekintették. A régi vallás isteneit az új vallás vetélytársainak, ördögeinek nyilvánították. Így azokat, akik nem tértek át a kereszténységre, kíméletlenül halomra ölték. Az inkvizíció gyakorlatilag az egyház akkori rendőrsége lett a XIII. században. Emellett persze a nőgyűlölet is erősen közrejátszott a boszorkányüldözésekben.

Forrás:
Wikipedia, Facebook/American Horror Story, Facebook/Penny Dreadful

Később, 1484 decemberében VIII. Ince pápa kiadott egy rendeletet, melyben elítélte a boszorkányságot. Majd két szerzetes megírta a Malleus Maleficarumot, vagyis a Boszorkánypöröly című könyvet. Akkoriban alakult ki a könyvnyomtatás, aminek köszönhetően a boszorkányüldözés nem csak Európában kaphatott teret – egészen Amerikáig jutott.

Ez az iromány olyan feljegyzéseket tartalmazott, ami a boszorkányok beazonosítását és megsemmisítését tartalmazta.

Minden boszorkányság a test vágyaiból ered, amely a nőben határtalan. A nők ingadozóbbak hitükben, mint a férfiak, könnyebben befogadják a külső hatásokat…

azonkívül fecsegők, és képtelenek eltitkolni egymás elől gonosz fortélyaikat, s minthogy gyengék, titkos eszközökhöz folyamodnak, hogy nyerhessenek. A havi vérzés idején annyira telítve vannak nedvekkel, hogy fortyog a vérük. Lélegzéskor mérgező pára árad ki az orrukból és szájukból, és bárkit megbabonázhatnak. Hitük gyenge, és ez vezet a boszorkánysághoz.”

Ezt a könyvet a világirodalom legelvetemültebb és legveszedelmesebb könyvének nevezték.

A perek áldozatai

  • Több mint a 70 százalékuk nő volt – nagy részük özvegy,
  • szegények,
  • idősek,
  • asszonyok, akik gyógyfüvekkel foglalkoztak,
  • férfiak,
  • alacsony, illetve magas rangú személyek.

Vagyis szinte bárki, aki valamiért kitűnt a tömegből, vagy akit valaki valamivel megvádolt.

Forrás:
Wikipedia, Facebook/Salem WGN America, Facebook/Penny Dreadful

Olyan borzalmakat követtek el rajtuk a bíróság színe előtt, mígnem az ártatlanok is képesek voltak mindent bevallani, amit egyébként el sem követtek – és pontosan ez volt az inkvizítorok célja. Elképesztő vizsgálatoknak és kínzásoknak vetették alá őket, ami az emberi butaság magasiskolája volt.

Idővel aztán kezdett felülkerekedni a józan ész, és a XVII. században szerencsére megcsappant a boszorkányperek száma, a század végére pedig gyakorlatilag teljesen meg is szűntek – habár egyes földrészeken a mai napig léteznek hasonló boszorkányüldözések.

helen duncan boszorkány

Helen Duncan

Az utolsó boszorkányt Európában a 20. század közepén ítélték el.

1951-ben Winston Churchill végül megkegyelmezett neki.

Churchill sületlenségként (obsolete tomfoolery) jellemezte a vádat.

5 különböző boszorkánytípust különböztettek meg:

  • ördöngösség
  • rontás
  • méregkeverés
  • jövendölés
  • igézés

Hogy melyik típusba tartoznak a VOUS-lányok? Ezt mindenki döntse el maga, csak hangosan ne mondja ki!

National Geographic fotóiskola, Fekete-fehérben - Olsenius, Richard

National Geographic fotóiskola 
Forrás:
alexandra.hu

Fotósunk, Anna – aki az éj leple alatt kószál

„Többször előfordult már, hogy arccal a falnak beszélek, állva az éjszaka közepén, vagy épp az ágy szélén ülve. Nem lehet érteni, hogy mit, mert csak mormolok valamit, mint valami szektás. Lámpákat kapcsolgatok, ablakot nyitogatok. A pasimat szoktam zaklatni még éjszaka, gonoszan a fülébe nevetek vagy beszélek valamit érthetetlen nyelven. Persze csak néha emlékszem ezekre. Ha nem ebben a korban élnénk, ő már rég máglyára vetett volna…”

Andi – aki biztosan számkivetetten élt volna

„Szerintem a süketség, meg hogy fura a bal kezem, már felér a boszorkánygyanúval. Abban az időben segítség nélkül elég számkivetett életet éltünk volna, és mi lettünk volna az ügyeletes banyák, akik szemmel rontanak. Én legalábbis nagyon buta lettem volna, és szó szerint süketnéma.”

Ancsával semmi gond nem lett volna – ellenben az édesanyjával

„Én nem vagyok boszi, de anyukám egyik kezén 6 ujjal jött világra. Azt mondják, a boszorkányok, táltosok születnek extra ujjakkal. (Néhány napos korában rögtön le is műtötték egyébként a plusz 'ujjat'.) Nagyon durván előre megérzi a családban az eseményeket, főleg azt, ha valaki esetleg bajba kerül, gyakran álmodik olyat, ami később be is következik.”

Emcsi és a fortélyok

„Egyszer volt egy pasim, mellette meg egy másik. A pasi2-nek is volt barátnője. Amikor az egyik alkalommal elmentünk autókázni bepárásodott az ablaküveg, én pedig direkt – hogy majd lebukjon a barátnője előtt – beleírtam a párás üvegbe a nevemet. Amikor egyszer visszapárásodott az üveg, a lány észrevette és lebuktunk. A srác pedig megharagudott rám és szakított velem, azonban a barátnője megbocsátott neki.”

Titeket mivel vádoltak volna meg?

Ajánlott cikkek