Egyéb kategória

Narcisztikus, vagy csak önző?

Mindannyian önzőek vagyunk, ez egy bizonyos szintig teljesen normális. Akadnak azonban emberek, akik annyira el vannak telve önmagukkal, hogy már-már narcisztikusnak nevezhetők. Vajon hol a határ?

vous - 2018.11.24.
Narcisztikus, vagy csak önző?

Milyen egy narcisztikus ember?

Ha megeszi az utolsó kocka csokit, nézegeti magát a tükör előtt, és nem tud veszíteni, még nem biztos, hogy az illető narcisztikus is – ahhoz azért több kell. Például az, hogy saját érdekein és véleményén kívül az égvilágon senki máséit ne vegye figyelembe. Meghallgathatja, úgy csinálhat, mintha, de végül csak a saját javára dönt. Nem érdeklik a másik ember érzései, gyakran nem is érti őket. Miközben másokat korlátoz, saját magának mindent megenged. Másokat szid és kiközösít, de vele persze semmi baj nincs, tegyen akármit is. A törvényeket és szabályokat is magához szabja.

Mindig több kell neki

Az önző emberek sok mindent maguknak akarnak, de azért nem mindent és nem mindenáron. A narcisztikus embernek viszont soha semmi nem elég. Ha tehetné, az utolsó csepp vért is kiszívná mindenkiből. Még több pénz, még több hatalom kell, és ha ez nincs, akkor keres nála gyengébb embereket, akiket megszégyeníthet, megalázhat, és akkor legalább náluk jobbnak érzi magát. Megszállottja a hatalomnak és az irányításnak, ezért zsarnokként viselkedik. Mégis, miközben vérig sért másokat, elvárja, hogy csodálják őt, mint valami félistent. Valós teljesítmény nélkül vár dicséretet, és megsértődik, ha nem kapja meg.

Nincs bűntudata

Itt már kicsit belecsúszunk a pszichopata kategóriába is, rájuk jellemző igazán, hogy semmilyen megbánást nem éreznek – nem is  képesek rá. Csak saját törvényeiket, érzelmeiket ismerik, másokéit nem tudják átérezni. Az önző emberek igen, meg is bánnak dolgokat, de a narcisztikusok meg sem próbálják. Kapcsolataik így felszínesek, kihasználnak embereket, a nőket pedig ideiglenes trófeának tekintik. Ettől még lehet nagyon kedves és sármos meg udvarias, még kérdezgethet is az életünkről – de csak azért, hogy információkat gyűjtsön. Kell neki legalább egyvalaki, aki felnéz rá és elismeri. Idővel aztán vele is ugyanúgy kapcarongyként bánik, mint mindenki mással. Házasságot is gyakran azért köt, hogy felesége ne szabadulhasson tőle, amikor akar – csak ha neki elege lett belőle. Hűtlenkedik, ordítozik, lekezel – és csak néz, amikor ennek következményei vannak. Gyakran erőszakos is, kivételes bánásmódot vár el. Ha fájdalmat okoz – lelkileg vagy fizikailag –, részvétre ne számítsunk tőle.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.