Egyéb kategória

Az eszkimók télen nem menstruálnak

Hormonrendszerünk rendkívül bonyolult és érzékeny, apró változásai is észrevehető tünetekkel járhatnak. Ugyanakkor az emberi alkalmazkodóképességet sem szabad lebecsülni: van, hogy a szervezet maga állítja le a menstruációs ciklust saját érdekünkben.

vous - 2018.11.05.
Az eszkimók télen nem menstruálnak

Alkalmazkodó hormonok

Alapvetően szervezetünkben folyamatosan termelődnek azok a hormonok, amelyek a ciklusunkért felelősek. Ezek azonban nemcsak a napszaknak, de a kornak, évszaknak, hőmérsékletnek megfelelően finomhangolódnak. Az agyalapi mirigy szabályozza a különböző hormontermelő szervek működését, ám az ő főnöke, a hipotalamusz folyamatosan monitorozza egészségi állapotunkat, stressz-szintünket, és egy sor egyéb tényezőt is figyelembe vesz.

Ezek alapján, ha úgy látja jónak, kiadja a stop parancsot az agyalapi mirigynek, ami továbbítja azt petefészkeinknek. A menstruációs ciklus alapvető célja a szaporodás, amihez bizony szükség van egészséges szervezetre és tartalékra is. Bármilyen vészhelyzet képes leállítani a szaporodási parancsot, hiszen utódunk veszélynek lenne kitéve, vagy nem is lennénk képesek kihordani, és ezzel magunknak is ártanánk. Ilyen veszélyhelyzetet okozhatnak betegségek, de a drasztikus diéta vagy a túlzásba vitt sport is – ám jó tudni, hogy az elhízás ugyanilyen rossz hatással lehet a hormonháztartásunkra! Ha a szervezetnek nincsenek tartalékai, például túl soványak vagyunk, túl szigorú fogyókúrát tartunk, vagy extrém nagy megerőltetésnek vagyunk kitéve – például versenysportolunk  –, esetleg túl hideg van, akkor túlélő üzemmódba kapcsolunk: a cél a fennmaradás, és nem a szaporodás.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.