Egyéb kategória

Viszket? Csíp? Kellemetlen? Lehet, hogy az illatosított intim betét az oka!

Néha bele szoktam gondolni abba, hogy vajon átlagban havonta mennyit is költök az intim higiéniára. Emlékszem, tinikorom elején még úgy néztem végig a boltok intim higiéniás részlegén, hogy csak pislogtam: mégis mihez nyúljak? Mire van szükségem? Egyáltalán tényleg szükségem van ennyi mindenre? És ez idővel egyre rosszabb lett a kínálat bővülésével.

vous - 2017.02.18.
Viszket? Csíp? Kellemetlen? Lehet, hogy az illatosított intim betét az oka!

Azóta persze átestem én is a tampon vagy betét kérdéskörön, ahogyan mások átesnek a szárnyasbetét vagy sima betét kérdéskörön. Mondjuk a skála azóta bővült már az intim kehellyel is, meg a különféle környezetbarát verziókkal is, egyszóval tényleg megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik is a jó igazán. Szerintem ez minden nőnél más, mindenkinek a maga dolga és döntése, hogy az ő életvitelének megfelelő egészségügyi kiegészítővel éljen.

Az már más kérdés, hogy az illatosított tisztasági betétek és a szintén illatosított törlőkendők mennyire elengedhetetlen részei egy nő egészségügyi felszerelésének.

Ez is visszatérő kérdés, amióta csak berobbantak a köztudatba az illatosított termékek, és legalább annyian ellenzik, mint amennyien támogatják. Vannak ismerőseim, akik lankadatlan elszántsággal vásárolják, azzal érzik magukat komfortosan, de vannak olyan ismerőseim is, akik nem használják az illatosított verziókat, mert irritálta a bőrüket az intim testtájaikon.

Forrás:
iStock

Ahelyett, hogy messzemenő következtetéseket vonnék le, inkább megkérdeztem dr. Mezei Emese gyógyszerészt a téma kapcsán, aki készségesen válaszolt:

„Az intim terület védelme érdekében érdemes használni intim törlőkendőt, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor nem árt egy kis plusz segítség. Úszáskor, a klóros víz által tönkretett savas védőréteget könnyebben vissza tudjuk állítani. Azonban fontos néhány apróságot figyelembe venni, amikor törlőkendőt választunk.

A legújabb divat az illatosítás, sokféle illóanyagot adhatnak a gyártók hozzá, a legtöbbször kamillát, körömvirágot vagy az aloe verát. Ezen növényeknek gyógyító, regeneráló, gyulladáscsökkentő hatását mindenki ismeri, így nem is merül fel a gondolat az emberben, hogy esetleg illóanyagként akár kellemetlen tüneteket is okozhatnak.

Pedig az illóanyagok bőrpírt, égő, csípő érzést válthatnak ki, ha egy eleve irritált területre kerülnek.

Például egy rosszul megválasztott fehérnemű megdörzsöli a bőrt, vagy a már említett klóros uszodai víz is megbonthatja a bőr természetes flóráját, és sokkal könnyebben felszívódhatnak ezek az anyagok, amelyek a normál esetben ártalmatlanok. Ha nedves törlőkendőt keresünk, lehetőleg tejsavat tartalmazó készítményt válasszunk, mert az segít a természetes pH helyreállításában.

Az intim betétek között is találhatunk már illatosított verziókat, ezek kevésbé ártalmasak, mint az illatosított törlőkendők, hiszen alig érintkeznek a bőrfelülettel, esetleg a ragasztócsík mentén alakulhat ki bőrpír, amire elég sokan érzékenyek lehetnek. Ha valaki allergiás akár növényi pollenekre, akár valamilyen anyagra, érdemes alaposan megfontolnia, hogy biztos szüksége van-e az illatosított készítményre, vagy bőven elég egy illatmentes, tartósítószermentes készítmény.

Tehát akik a növények pollenjére allergiásak, nagyobb eséllyel lesznek érzékenyek a belőlük készült egyéb termékekre, például illóanyagokra, krémekre.

menstruáció

Papír és fadarab tamponként? 

Hiába vagyunk nagyon kemény, 21. századi csajok, a fadarab, a szivacs, a levél vagy a felcsatolható betét valószínűleg kifogna rajtunk. Merthogy őseink így és még ennél meghökkentőbb módon oldották meg a „hisztis” napokat.

A teljes cikket a meghökkentő tampontörténelemről itt olvashatjátok!

Ajánlott cikkek