Egyéb kategória

4 tünet menstruáció közben, amikor azonnal orvoshoz kell fordulnotok

A menstruációt egyetlen nő sem éli át szívesen, a pasik pedig titokban hálát adnak az égnek, hogy nekik nem kell ezzel a havi rendszerességű kellemetlenséggel megküzdeniük. Mi, nők azért már hozzászoktunk valamennyire, jó a tűrőképességünk, magas a fájdalomküszöbünk, bár egy ponton túl azért ez nem olyan jó tulajdonság.

vous - 2022.07.26.
4 tünet menstruáció közben, amikor azonnal orvoshoz kell fordulnotok

Vannak ugyanis jelek, amelyeket könnyű figyelmen kívül hagyni, szükséges rosszként elkönyvelni, legyinteni, hogy ezek bizony a menstruációval járnak. A Women's Health összegyűjtött néhány tünetet, amit ha észleltek, azonnal forduljatok orvoshoz, mert egyáltalán nem természetes.

Ha szeretnéd kivizsgáltatni a hormonrendszered vagy tanácsra van szükséged, foglalj időpontot!

Ha szeretnéd kivizsgáltatni a hormonrendszered vagy tanácsra van szükséged, foglalj időpontot!
Forrás:
Canva

Túl sokáig kimarad

Persze, ha terhesek vagytok, akkor ez nem érvényes rátok, de ha nem, akkor foglalkoznotok kell vele. Ha hosszabb ideig kimarad a ciklusotok, és a terhességi tesztetek negatív lesz, ideje hormonvizsgálat alá vetnetek magatokat! A hormonális zavarokra jellemző, hogy egy-egy kórkép számos tünetet produkál, és ritkán jelentkezik „tisztán”, ráadásul a tünetek keveredhetnek vagy átfedhetik egymást. Tovább színesíti a képet, hogy ugyanaz a kiváltó ok egyénenként eltérő módon nyilvánulhat meg, így mindenkinél más és más panaszok kerülnek előtérbe. 

A hormondiagnosztika többek között arra ad választ, hogy milyen a petefészek működése, van-e elegendő progreszteron a szervezetben, túlsúlyban vannak-e egyes hormonok, mennyire van kimerülve a szervezet, megfelelő-e a D-vitamin szint, milyen a pajzsmirigy állapota, fennáll-e hormonális zavar az elhízás, az alvászavar vagy a hajhullás hátterében.

Menstruáción kívüli vérzés

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolnotok, de nem szabad figyelmen kívül sem hagynotok, ha pecsételő vérzésetek van két menstruációs ciklus között. A ludas lehet egy polip, vagy valamilyen elváltozás a méhszájon vagy a méhnyálkahártyán, amit ügyesen kezelni tudnak az orvosok.

A szex után jelentkező vérzés már aggasztóbb, a méhnyakrák jele is lehet, így ne habozzatok sokáig, irány a nőgyógyászotok!

Forrás:
Canva

Túl sok vér

Már a vér színe is sokat elárul az egészségetekről, így nem meglepő, hogy a mennyisége is. Ha túl sokszor, akár óránként cserélnetek kell a tamponotokat, mert megtelik, akkor az már egyértelmű jele annak, hogy túl sok vér távozik belőletek menstruáció alatt. Nem kell rossz dolgokra gondolni, maximum mióma lehet a méhetekben, de a nagyobb gondot inkább a nagy vérveszteség jelenti. Azért fontos időben észlelnetek a problémát, hogy a vérveszteséggel járó vashiányt pótoljátok, mert ha nem, fáradékonyak lesztek, és komolyabb veszteség esetén akár el is ájulhattok. Szuper vassal teli turmixrecepteket itt találtok!

femcare2

Fontos a hormonális állapot feltérképezése!

A szervezetben minden mindennel összefügg, valamely szerv vagy szervrendszer érintettsége befolyásolja más szervek, és végső soron az egész szervezet működését. A hormonális rendszer bizonyos területének károsodását ezért törvényszerűen követi más hormontermelő szervek működészavara is. 

Foglalj még ma időpontot hormonális kivizsgálásra!

Túl erős fájdalom

Túl erős fájdalomról akkor beszélünk, ha már két fájdalomcsillapítóval sem bírjátok elmulasztani a görcsöt. Ha a fájdalomcsillapítók sem nagyon segítenek, akkor lehet gyanakodni az endometriózisra. Ekkor a méh nyálkahártyája menstruációkor leválik, elvándorol, és letapad a kismedencében valahol: petefészekre, petevezetékre, olykor pedig a kismedence szövetei közé. Itt a hormonális hatások következtében ugyanúgy viselkedik, mint menstruációkor: vérzés kíséretében lelökődik, ám mivel a vér nem tud távozni, így felgyűlik a zárt üregekben, és ingerli a környezetet. Ha ez az oka a nagy fájdalomnak az orvoson múlik, hogyan kezel benneteket. Lehet, elegendő a gyógyszeres kezelés, de az is lehet, hogy műtétre lesz szükségetek.

Ha szeretnéd kivizsgáltatni a hormonrendszered vagy tanácsra van szükséged, foglalj időpontot!

Ha szeretnéd kivizsgáltatni a hormonrendszered vagy tanácsra van szükséged, foglalj időpontot!
Forrás:
Canva
Ajánlott cikkek