Lélek

A rózsaszín ködtől a power couple-ig: a szerelem öt szakasza

Meglátjuk, elolvadunk. Ránk néz, hozzánk szól, már megyünk is vele, akármerre is tart. Aztán meglátjuk a hibáit, és megállunk. Pedig a szerelemnek van még másik két szakasza is, csak odáig kevesen jutnak el!

vous - 2023.09.29.
A rózsaszín ködtől a power couple-ig: a szerelem öt szakasza

Jed Diamond pszichológus sok évtizednyi kutatás után megnevezte a szerelem öt szakaszát. Úgy véli, aki mind az ötön végig tud menni, elmondhatja magáról, hogy kiteljesedett az érzelmi élete, a párkapcsolata. Viszont akik, ahogy a nagy többség, megrekednek a harmadik szinten, azok szájából halljuk gyakran, hogy „Ő volt az Igazi, de…”

Első szakasz: beleszeretünk

Ez a legizgalmasabb, legjobb rész, hiszen a cinkos összekacsintások, a flört, az ismerkedés, az első csók mind az egekbe repítenek. Úgy érezzük, megtaláltuk a másik felünket, mosolyogva járunk a föld felett két centivel, minden vágyunkat kiéljük, és csak úgy ragyogunk. A választottunkat vagy a kapcsolatot érő kritikákat élből és határozottan elutasítjuk, úgy gondoljuk, szerelmünk egyszerűen tökéletes.

Második szakasz: kialakul a párkapcsolat

Már tudjuk, hogy nem egyéjszakás vagy egyhétvégés kapcsolatról van szó, ez bizony szerelem a javából! Nemcsak a pillanatnak élünk, de elkezdünk boldogan tervezgetni is, ahogy egyre előrébb lépkedünk  a kapcsolatban. Bemutatjuk a nagy Ő-t a barátainknak, esetleg a szüleinknek, közös vakációt tervezünk, és sokkal nagyobb hatással vagyunk a párunkra  – ahogy ő is ránk –, mint eddig. Ha tovább haladunk ebben a szakaszban, akkor jön az összeköltözés, a házasság, esetleg a gyerek is. A biztonságérzet elképesztő párost alkot a még ki nem hunyó szenvedéllyel, mi pedig boldogabbak vagyunk, mint valaha. Úgy érezzük, végre megvan, amit akartunk.

Harmadik szakasz: a kiábrándulás

No, igen, ez az a kritikus szakasz, amin a legtöbb pár nem tud túljutni. Az idő telik, szerepet nem lehet hosszú távon játszani, és bizony kiderülnek negatív tulajdonságaink. Az még hagyján, hogy a mi hibáink elfogadásra találnak ugyan, de idegesítőek a másik számára, de ő még jobban idegesíthet minket. Ez a nagy csalódás időszaka, hiszen senki sem a mozivászonról lép az életünkbe, és nem tud tökéletes lenni – nem is kell neki, merthogy mi sem vagyunk azok. Jönnek az első komolyabb veszekedések, sértődések, duzzogások, előkerülnek a párkapcsolati mintáink, beidegződéseink, elkezdjük szidni a másikat. A szenvedély már nem tud úrrá lenni a gondokon, ezért sokan ezen a ponton úgy érzik, túl nagy befektetést jelentene tovább a kapcsolatban maradni.

Negyedik szakasz: tartós szerelem

Azok, akik túl tudnak lendülni a harmadik szakasz nehézségein, és úgy érzik, a másik hibái elviselhetők (nem, nem megváltoztathatók), és leszámolnak hamis illúzióikkal, eljutnak az igazán tartós szerelem állapotába. Persze azok is bekerülhetnek ebbe a kategóriába, akik saját félelmeik vagy a megszokás miatt maradnak bent mindenáron egy rossz, vagy akár bántalmazó kapcsolatban (és ez férfira-nőre egyaránt igaz!), de most vegyük a lehető legjobb esetet. Amikor a másik csupán halandó ember, és mi hajlandóak vagyunk ezt megérteni, elfogadni. Amikor még így is tartogat minden napra valami izgalmat vagy örömöt az együttlét, mi pedig kitartunk, mert érdemes.

Forrás: Unsplash

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.