Egyéb kategória

Dolgok, amiket a környezetért teszünk a családommal

Az elmúlt 2-3 évben rengeteg mindenen változtattam, hogy környezetkímélőbbé tegyem az életünket. Persze még bőven van hova fejlődni, de úgy gondoltam, összeszedem ezeket a kis lépéseket, hátha másoknak is segít elindulni ezen az úton – írja blogján Séllei Lilla. Az ő gondolatait olvashatjátok.

vous - 2018.11.01.
Dolgok, amiket a környezetért teszünk a családommal

1. Mosható pelenka

Mikor Bora 9 hónapos volt, átálltunk mosható pelenkára, amivel rengeteg hulladékot és PÉNZT spóroltunk meg, és a gyerek is hamarabb lett szobatiszta, 22 hónaposan.

2. Mosószer

Évek óta főzöm a mosószert szappanból, vízből és mosószódából, sok-sok műanyagflakontól kíméltük meg a bolygót. A hatalmas flakonos öblítőket is elhagytam, mosóparfümre váltottam, a pelenkás időszakban pedig mosótojással mostam (a mosható pelenkákat nem lehet szappanos mosószerrel mosni).

3. Gépesítés

Mosogatógéppel mosogatni kevesebb vízfogyasztással jár, de a hatékonyság fokozása érdekében használjátok az alacsony hőmérsékletű, de hosszabb ECO programot. Én a ruhákat is 30 fokon mosom, és arra is ügyelek, hogy nem pakoljam dugig a mosógépet. Bár a mosógépünknek van szárító funkciója, ezt télen, esős időben is csak SOS helyzetekben, félévente egyszer használom. Nagyban csökkethető a háztartás energiafelhasználása, ha teregetünk és a napra és a széllre bízzuk a szárítást a gép helyett.

4. Szappan

Tusfürdő helyett szappant használunk. Bár egy hajmosószappan sem vált be, így továbbra is samponnal mosunk hajat, de a balzsamot elhagytam – eggyel kevesebb flakon. Sok más terméket is leváltottunk a csomagolása miatt. Krémszappant és arcradírt is készítek házilag.

5. Intimkehely és mosható betét

Ezt nemcsak a hulaldékcsökkentés miatt ajánlom, hanem a komfort miatt is, életem legjobb döntése volt a váltás. (Itt egy cikk a témában.)

6. Papírtörlő, szalvéta és papírzsepi

Papírtörlőt és szalvétát jó ideje nem használunk a konyhában, helyette a konyharuhákat mosom gyakrabban. Papírzsepi ugyan még van otthon, mert a gyerekeknél van az a fertőző takonykor, amit a koruk miatt higénikusabban át lehet vészelni papírral, de bizony ott sorokoznak a textilzsepik is, és egy kis orrfolyást azzal is meg lehet törölni. Az arctisztításra, sminklemosásra mosható korongokat használok, ezt szintén a Pici Piacon vettem a detkkotól.

A további tippeket a blogomon olvashatjátok ide kattintva >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.