Egyéb kategória

A gyapjú örök darab, így bánjatok vele, hogy még sokáig hordhassátok kedvenceiteket

Közeleg a tél, úgyhogy itt az ideje, hogy előkapjátok a pihe-puha, meleg gyapjúpulcsit, gyapjúsálat a szekrény mélyéről. Egy csodás gyapjúholmit persze nemcsak egy szezonra szerez be az ember. Ahhoz azonban, hogy kedvenc darabjaitok sokáig megőrizzék szépségüket, nem árt, ha megtanuljátok, hogyan bánjatok a gyapjúval.

vous - 2018.11.01.
A gyapjú örök darab, így bánjatok vele, hogy még sokáig hordhassátok kedvenceiteket

Az Eco-Age megmutatta, hogyan mossátok, szárítsátok és tároljátok kedvenc gyapjúból készült ruhadarabjaitokat, hogy ruhatáratok örök darabjai maradjanak még sok-sok télen át.

Mosás

A gyapjú holmit nem szabad túl gyakran mosni, inkább kiterítve szellőztessétek át többször. Amikor mosásra kerül a sor, a következőkre figyeljetek:

  • Kézi mosáskor tegyétek a gyapjú holmit hideg vízbe, amibe egy csepp folyékony mosószert keverjetek, öblítsétek át párszor, majd csavarjátok egy törölközőbe, hogy kicsit száradjon.
  • Mosógépben: válasszátok a gyapjúmosás funkciót, mossátok alacsony hőmérsékleten.

Szárítás

Ne szárítsátok szárítógépben, inkább hagyjátok a levegőn megszáradni. Vagy helyezzétek a ruhadarabot egy törölközőre, és hagyjátok azon száradni. Kézi mosás után csavarjátok fel a törölközőre tett gyapjúruhát, és csavarjátok ki belőle először a felesleges vizet.

Tárolás

Ügyeljetek rá, hogy amikor tavaszra elteszitek a gyapjúholmit, tároljátok pamut táskában, vagy használjatok a szekrényben molyirtót, mert sajnos a molyok is imádják a gyapjút. A kötött gyapjú ruhaneműket tarthatjátok szépen összehajtva a fiókokba. A szőtt ruhákat fel lehet függeszteni a szekrényben, de csak a párnázott vállfákkal.

Újrahasznosítás

A gyapjú évekig megőrzi szépségét, ha megfelelően kezelitek, tároljátok. Ha mégis meguntátok, ajándékozzátok oda egy barátotoknak, vagy jótékonysági célra. A ruházati cikkek további kilenc hónapra történő meghosszabbítása a széndioxid-, hulladék- és vízfelhasználást mintegy 20-30 százalékkal csökkenti.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.