Egyéb kategória

Elfogyott a mosópor? No para, a megoldás a konyhában van – mi pedig leteszteltük, hogy működik-e

Általában két esetben tér el valaki a legelterjedtebb és legismertebb mosószerektől. Akkor, ha szeretné óvni a természetet, így a környezetbarát termékek mellett dönt, vagy abban az esetben, amikor a legrosszabb pillanatban fogy el minden otthon, és nincs lehetőség pótolni azokat. Most ez utóbbi helyzetet igyekszünk megoldani, hogy felkészültek legyetek egy hasonló pillanatban!

vous - 2016.11.06.
Elfogyott a mosópor? No para, a megoldás a konyhában van – mi pedig leteszteltük, hogy működik-e

Olyan kézenfekvő termékeket gyűjtöttem össze és teszteltem le, melyek garantáltan ott lapulnak a legtöbb háztartásban, és valaha szóba hozták már őket a mosással. Azt nem mondom, hogy mind pénztárcabarát lesz, de a környezetre egyik sem olyan ártalmas, mint a népszerűbb, bolti verziók.

Őszintén reméltem, hogy legalább egy lesz köztük, amely előtt a végén megemelhetem a kalapom!

Szódabikarbóna

A roppant gazdaságos szódabikarbónából mindig van a szekrényemben, de be kell, hogy valljam, nem a mosás miatt. Ugyanis többször próbálkoztam azzal, hogy a ruhákhoz ezt raktam a mosógép adagolójába és dobjába, mindhiába. Lehet, nem jól lőttem be az arányokat, pedig nem csak egy esélyt adtam ennek a módszernek… Az áztatásos verzió már valamivel látványosabb volt, de messze nem tökéletes. Így én ezt az alapanyagot meghagyom a takarításhoz és az ezüstékszerek tisztításához, mert képzeljétek, abban verhetetlen!

Ecet

Szégyen, nem szégyen, nálam az ecet eddig csak a vízkő miatt volt alaptartozék. Kiváló a zuhanyzóhoz és a vasalóhoz, de a mosógép közelébe korábban csak akkor vittem, amikor egy főzömosást tartottam. A főzőmosás célja a mosógép vízkőtelenítése, ilyenkor csak ecetet rakok az adagolójába, semmi ruhát, és a legmagasabb hőfokon (90 °C) startolhat is a program.

mosás grafika

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. A ti érdeketek viszont az, hogy tudjátok, hány hordás után kell(ene) kimosni a farmert vagy a pizsamát. Ebben segítek egy infografikával.

A cikk itt folytatódik.

Most, hogy jobban belegondolok, még egy dolgot hozzáadnék az előző két ponthoz: a penészt. Sajnos a rendszeres szellőztetés és a modern nyílászárók ellenére is megjelennek telente a falamon a sötét foltok. Ilyenkor áttörlöm a területet ecettel, és már barátibb is a helyzet. Na, de ezt a penész-dolgot azért kevertem bele ebbe a mosásos anyagba, mert a neten többen is a penészes ruhákhoz (is) ajánlják. Biztos a koromból adódik, és abból, hogy csak pár éve mosok magamra, de én kötve hiszem, hogy valaha is volt penészes darab a szennyesben. Így ezt a szempontot nem tudtam letesztelni.

Azt viszont igen, hogy egy lavór forró vízben az izzadságszagú és a hónaljánál elszíneződött felsőknél milyen csodát is művel az ecet. Ugyanis eddig még nem találtam meg azt a dezodort, amelyik nem változtatná meg ott az anyag árnyalatát. Azzal mindenképp vigyázzatok, hogy a 100 fokos vízbe ne egyből rakjátok bele a textilt, hagyjátok hűlni egy kis időre. Addig ellenőrizzétek a ruha címkéjén, mit ajánlanak és mit nem a gyártók. Azt majd’ kifelejtettem a történetből, hogy az ecet durván 150 Ft-ba kerül, és én abból is a 20%-os verziót teszem a kosaramba.

Forrás:
iStock

Citrom                                                                                                           

A citrom így, hogy haladunk a tél felé, nélkülözhetetlen a hűtőmből. Bármilyen teába képes vagyok belefacsarni egy felet. Ráadásul mostanság igen baráti áron, körülbelül 300 forintért hoztam haza egy kilót belőle. Ilyenkor szívesebben és bátrabban kísérletezgetem vele, de amikor 999 Ft/kg-ért osztogatják, eszembe nem jutna ezzel mosni. Nos, nem is kaptam olyan végeredményt, ami miatt egy zacskónyi citromot a fürdőben akarnék tárolni.

Már eleve szkeptikusan tekintettem arra a tippre, mely azt állította, hogy egy (kisebb) vödör forró víz és pár citromkarika majd leváltja a mosógépemet. Szó szerint semmit sem tapasztaltam, maximum némi bosszúságot éreztem.

Az a lehetőség már jobban tetszett, amikor a pólóim hónalját kellett bedörzsölnöm a citrusfélével, majd hagyni állni, és végül kézzel kiöblíteni. Tökéletest ugyan nem, de látványosan jobb eredményt sikerült így elérnem. Lehet, ha több türelmem lett volna, és megismétlem az egész procedúrát, akkor most elégedettebb lennék, de az meg olyan sok időt igényel…

Egyedülálló receptek átmenetileg egyedülállóknak – Veuillet, Marina

Receptek egyedülállóknak – Marina V.
Forrás:
www.alexandra.hu

Természetes, de nem alapvető

Hallottam még, hogy több szempontból is igen kedvező a mosódió és a mosószóda, azonban e kettőt még sosem használtam. Egyrészt tehát ezért, másrészt pedig azért maradtak ki a felsorolásomból, mert ezek kisebb eséllyel fordulnak elő a háztartásokban, kevésbé multifunkcionálisak a fenti három termékhez képest. De könnyen előfordulhat, hogy egyszer beruházok rájuk, tesztelgetem őket, és talán egy újabb cikkben majd mesélek is róluk!

A vakítóan fehér zoknik és fürdőszobai kéztörlők természetes titkát továbbra is kutatom, eddig csak speciális szerekkel sikerült igazán világossá varázsolni őket. Ha ti, VOUS-háziasszonyok tudtok erre egy bombabiztos otthoni receptet, ne hallgassátok el előlem!

Ajánlott cikkek