A leveles kel az elmúlt évek egyik legfelkapottabb zöldsége, piacon gyakran találkozhatunk vele, de használhatjuk helyette alternatívaként a nagyon hasonló kelkáposztát is, ami sokkal olcsóbban beszerezhető, és nemcsak főzeléknek vagy frankfurti levesnek jó, hanem salátának is finom, sőt tojáslepénynek is!
A leveles kel és a kelkáposzta is elég makacs zöldség, rostokban és antioxidánsokban nagyon gazdag, de sokan pont a keményebb levelek miatt nem szeretik, és ha készítik, akkor rommá főzik, ami ízben és vitaminban is sokat csökkent a szuperzöldség értékein. Van viszont egy szuper trükk, amivel igazán kellemessé tehetjük ezt a nagyon egészséges és egész ősszel-télen beszerezhető kiadós zöldséget: a masszírozás!
Elsőre persze hülyeségnek tűnhet, hogy egy zöldséget masszírozunk, de nagyon is működik!
A megmosott és a szárerektől megszabadított leveles kelt vagy kelkáposztát egy tálba tesszük, pici olívaolajjal meglocsoljuk, sóval meghintjük, és a leveleket kicsit átdolgozzuk, megmorzsoljuk, fellazítjuk. Ha így megy a hűtőbe 1-2 órára, nagyon finom és kezes zöldség válik belőle, és akár 2-3 napig is tökéletesen felasználható – például ehhez a nagyon egészséges és finom tojáslepényhez.