Egyéb kategória

3 szuper őszi zöldség, amiről mindig megfeledkezünk

Aki kicsit is környezettudatos, és fontos neki az egészségesebb táplálkozás, az többnyire helyi és szezonális zöldségekre alapozza az étrendjét, kiegészítve természetesen a mindig rendelkezésre álló gabonák, hüvelyesek, fehérjék felhasználásával. Vannak divatos és a köztudatban kevéssé jelen lévő őszi-téli zöldségek, most 5 olyat mutatunk, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni.

vous - 2018.10.24.
3 szuper őszi zöldség, amiről mindig megfeledkezünk

Az egészséges alapanyagok labirintusában könnyű elveszni, mert mindig vannak felkapott, éppen szuperélelmiszernek kikiáltott darabok, mások pedig – miközben nagyjából ugyanilyen értékesek –, kiszorulnak a köztudatból. Így van ez az őszi, szezonális zöldségeknél is: míg a sütőtök és az édesburgonya egyre népszerűbb, a cékla és a sárgarépa is kezdi elnyerni megfelelő helyét, addig megfeledkezünk más, nagyon változatosan felhasználható, idényben jó áron beszerezhető, helyi alapanyagról.

Kár lenne, mert a változatosság megszínesíti és megfinomítja a mindennapjainkat!

Csicsóka

Külsejében és ízében is némileg hasonlít a burgonyára, de hatszoros a rosttartalma, ami jótékony az emésztőrendszerre, hamar eltelít, laktat, sokkal kevesebb kalóriával jóllakunk. A benne lévő szénhidrát egy bizonyos inulin, ami édes ízt és kellő energiát biztosít a szervezetnek, de nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Rengeteg vitamin és nyomelem van benne, magas a kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és cinktartalma, emellett sok C-vitamint és B1-, B2-vitamint tartalmaz. A kissé göcsörtös gumókat elég lesikálni, esetleg késsel lekapargatni a héját, és bármihez használhatjuk, amit amúgy krumplival készítenénk.

A receptekért és a további két zöldségéért kattintsatok ide >>>

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek