Egyéb kategória

Két típusú kedvesség létezik, de csak az egyik van jó hatással rátok!

Az egyik fajta kedvesség, amikor viszonzást vártok cserébe, a másik, amikor önzetlenül cselekedtek, tesztek valamit egy jó ügy érdekében, jótékonykodtok, kedvesen szóltok a munkatársatokhoz. Mit gondoltok, melyik van jobb hatással rátok?

vous - 2018.10.07.
Két típusú kedvesség létezik, de csak az egyik van jó hatással rátok!

A Mind Bodygreen számolt be egy új tanulmányról, melyben a kutatók két kedvességtípust vizsgáltak meg, hogy láthassák, hogyan hatnak az emberi agyra.

A „stratégiai kedvesség” akkor következik be, amikor valaki jutalmat, viszonzást vár a kedves tettéért cserébe, míg az „önzetlen kedvesség” olyan jótéteményre utal, amely nem reménykedik viszonzásban. A tudósok több mint ezer alany agyi működését vizsgálták meg a két típusú kedvesség szempontjából.

A stratégiai kedvességet gyakorló résztvevőknél a jutalomhoz kapcsolódó agyi régiók aktívabbak voltak, mint az önzetlen kedvesség gyakorlói. Utóbbiaknál az agy érzelem központja volt aktívabb.

Még mindig nem tisztázott, hogy a két különböző motiváció miért aktiválja az agy különböző részeit, de ahogyan a kutatók megjegyezték: hogy bármely régió nagyobb mértékben részt vesz az önzetlen döntésekben, azt sugallja, hogy van valami adalékanyag és különlegesség abban, ha az ember önzetlenül ad. Egy biztos, ha önzetlenül kedveskedtek, az nemcsak a ti napotokat, hanem más napját is szebbé teszi.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!