Egyéb kategória

Komposztálás felsőfokon – ezekre a hibákra figyeljetek!

A komposztálás látszólag egyszerűnek tűnik, de ahhoz, hogy a kertetek földjét megfelelő tápanyagokban gazdag komposzttal trágyázzátok, több dologra is oda kell figyelnetek. Nem biztos, hogy elegendő egy edénybe szórnotok a szerves hulladékot a kert végében.

vous - 2018.09.15.
Komposztálás felsőfokon – ezekre a hibákra figyeljetek!

A komposztálásnak nincs tökéletes módja – mondja Rick Carr, egy biogazdálkodás komposztálási szakértője. Ahhoz azonban, hogy tápanyagokban gazdag, könnyen elkészíthető komposztotok legyen, a Good Housekeeping által megkérdezett szakértő javasolt néhány hasznos tippet.

Ezeket a hibákat ne kövessétek el komposztáláskor:

  1. Nem feditek le az élelmiszerhulladékot: azért fontos lefedni, hogy ne legyen nagy szaga a komposztnak, ne szedjék szét a rágcsálók, madarak, és a zöld és a barna anyag megfelelő egyensúlyba kerüljön.
  2. Nem elég változatos a komposzt: ha csak egyfajta hulladékot tesztek bele, nem lesz tápanyagokban gazdag.
  3. Túl apró darabokban dobáltok bele mindent: egy nem jut elég levegő a részek közé, pedig a levegő elengedhetetlen a bomlási folyamathoz.
  4. Nincs elég levél: az elszáradt levelekből nyárra is félretehettek, ezzel folyamatosan letakarhatjátok a komposztot.
  5. Túl sok füvet adtok hozzá: a túl nagy mennyiségű fűréteg elzárja a levegőt, így a többi réteg nem tud komposztálódni.
  6. Túl sok komposzt keletkezett: az elkészült komposztot ne használjátok fel egyszerre, osszatok be annyit, amennyi a kertetekhez szükséges.
Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.