Egyéb kategória

Kis lépés nektek, baromi nagy a bolygónknak – környezetbarát megoldások a nejlonszatyron túl

Ha csökkenteni szeretnétek a hulladéktermelést, az első, ami eszetekbe juthat, a kismilliószor szajkózott „ne kérjetek nejlonzacskót!”. Oké, mi ezen már túl vagyunk, és reméljük, hogy ti is! Most viszont nézzünk meg pár olyan – kevésbé egyértelmű – alternatívát a háztartási hulladékok mennyiségének csökkentésére, amire szintén egyszerűen átállhattok, és ami egyáltalán nem vagy legalább kevésbé szennyezi a környezetet. Szerintünk működnek, és még pénzt is spórolhattok velük!

vous - 2017.05.27.
Kis lépés nektek, baromi nagy a bolygónknak – környezetbarát megoldások a nejlonszatyron túl

Az utóbbi időben – Eszterrel karöltve – számtalan cikket írtunk nektek arról, milyen alternatívákat találhattok arra, hogyan éljetek környezettudatos(abba)an. Nem szeretnénk téríteni, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy ha nem is teljes életmódváltással, de egy-két öko-bio megoldással olyan ötleteket adjunk nektek, amik egyszerűen kivitelezhetők, viszont baromi sokat számítanak a bolygónk védelme szempontjából.

zerao waste piknik Mengyán Eszter

Ha fontos számotokra az ökológiai lábnyomotok csökkentése, ezek a cikkek nektek szólnak!

Ezzel az 5 egyszerű hétköznapi trükkel csökkenthetitek a szemetet

Szemét, piknik! – Így tervezzetek hulladékmentes kirándulást!

Tippek, hogyan vásároljatok zöldségeket úgy, hogy még időt, energiát és pénzt is spóroljatok

Nem is olyan nehéz: így csökkentsétek a szemeteteket!

Kókusz mosogatószivacs

Nekem nemrég sikerült beszereznem egy ilyet – ráadásul egy százforintos boltban –, és imádom. Semmivel nem rosszabb szintetikus társainál, sőt, tovább is bírja a strapát!

Már számtalan méretben és formában találhattok természetes szivacsokat. Ezek kókuszrostból (a kókuszdiót borító természetes rostszálakból) készülnek, és ugyanúgy rendelkeznek dörzsi résszel, mint a hagyományos verziók. Mosogatásra és súrolásra egyaránt használhatjátok, ráadásul van olyan márka, amit Magyarországon készítenek. Ez szintén nagyon fontos a környezettudatosság szempontjából.

1. souldrops.com  2. hulladekmentes.hu 3. cibi.hu, 4. zoldpolc.hu 5. hulladekmentes.hu

1. Szerveshulladék-tároló – Hulladékmentes.hu 2. Mosogatókefe – Hulladékmentes.hu 3. Újraszalvéta – Cibi 4. Mosogatószivacs – zöldpolc 5. Mosógél – Souldrops
Forrás:
Depositphotos

Nyeles vagy nyél nélküli kefe

Ezekkel a kefékkel akár a mosogatószivacsot is kiválthatjátok. Nagyon jól bírják a strapát, és egyesek szerint mosogatásnál amúgy is sokkal jobban beválnak. Bevallom, én még nem használtam ilyet, de amint szétnyűttem a kókuszszivacsaimat, teszek velük egy próbát.

A mosogatókefék sörtéje megtisztított lószőrből (puha) vagy növényi sörtékből (kemény) készül, és igencsak strapabíróak – amit persze időnként azért érdemes lecserélni, de a legtöbb nyeles kefe feje cserélhető. A nyél fenntartható erdőgazdálkodásból származó, kezeletlen bükkfából készül, ami komposztálható, illetve fémből, ami pedig szelektálható, vagyis egy ilyen kefe 100%-ban hulladékmentes alternatívát és hosszú élettartamot nyújt számotokra. Persze ehhez érdemes rá vigyázni, és nem áztatni túl sokáig a vízben, ha pedig már nem dolgoztok vele, akkor fellógatni valahová, hogy megszáradhasson.

Újraszalvéta

Manapság már az ételhordó dobozok legalább annyira közkedveltek, mint a vászonszatyrok, ami tök jó! Rohadt sok szeméttől kímélnek meg minket, DE! Hiába csomagoljátok üvegdobozokba az egyes ételeket, ha a szendvicseket és egyéb harapnivalókat egy rakás alufóliába vagy folpackba csavarjátok. Szerencsére ma már ezek kiváltására is tudunk ötletet mutatni, hiszen legutóbb egy workshopon el is készítettünk egy ilyen méhviaszos csomagolót. A linkre kattintva mutatjuk, hogyan készíthetitek el ti is otthon, ha viszont nem bajlódnátok vele, bazárunkban megmutatjuk, hol vásárolhatjátok meg.

viaszosvászon ételtároló Szatyor workshop Mojzes Nóra

További környezetbarát anyagaink:

Készítsetek környezetkímélő mosógélt házilag, fillérekből!

Házi folyékony szappan – minek venni, ha csinálhatunk is?!

Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Kehely vagy betét? Ismerkedjetek meg a környezetbarát tamponnal!

Szerveshulladék-tároló

Bár ez már igencsak haladó szintű hulladékcsökkentésnek tűnik, kivitelezése sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok, és persze igencsak hasznos. A lakásban vagy akár kertben is használhatjátok. Igen, lakásban is „komposztálhattok” – igaz, ehhez gilisztákra is szükségetek lesz – amik elpusztítják a beltartalmat, ha amúgy nem tudjátok hova kiönteni!

Ebbe a szerveshulladék-tárolóba pedig a következő zöld szerves, komposztálható hulladékokat tehetitek:

  • zöldségek, gyümölcsök héját
  • kávézaccot, teafüvet
  • tojáshéjat – aprítva
  • virágföldet
  • szobanövények elszáradt leveleit
  • sőt a növényevő kisállatok ürülékét is, forgáccsal együtt

Nyáron 1-2, télen pedig 3-4 naponta érdemes üríteni a komposztálót, ez a nem kívánatos szagok miatt – ami, ugye, kialakul a rothadás miatt – nagyon fontos, de egyébként az ilyen komposztálók olyan szűrőkkel vannak ellátva, amik valamelyest védenek a kellemetlen szagoktól. Mindenesetre nem érdemes sokáig tárolni a zöldhulladékot.

Ti hogyan csökkentitek otthon a szemetet?

Ajánlott cikkek