Egyéb kategória

Női betegség, a méheteket támadja: a mióma

A mióma a méhben kialakuló jóindulatú elváltozás, a nők körében az egyik leggyakoribb daganatféleség. Mintegy 20-30 százalékunkat érinti. Többek között a hormonális egyensúly felbomlása okozhatja a kialakulását, de az életmódunk is nagy befolyással lehet.

vous - 2018.09.11.
Női betegség, a méheteket támadja: a mióma

A mióma a női méh jóindulatú daganata, a miómák többnyire csoportosan fordulnak elő. Méretük változatos, az 1-2 centiméteres miómák néhány év alatt akár kisebb dinnye méretűvé is növekedhetnek. Több kisebb méretű mióma és egy-két paradicsom méretű is megférhet egymás mellett. A mióma, más néven méhizomdaganat esetében előfordulhat, hogy jól körülhatárolható tok veszi körül – olvasható a mioma.hu-n.

Főleg a 35 és 45 év közötti nők körében jellemző. Ma már azonban egyre több a fiatal korosztály körében előforduló megbetegedés. A miómák elhelyezkedésüktől függően a teherbe esést nehezíthetik. A miómák előfordulása az egyéni adottságoktól, az egyén életmódjától, a környezeti hatásoktól és az örökletes tényezőktől függően változik.

A miómának négy fő típusa létezik.

  • A méhen kívüli, a méh és a hashártya felszíne közötti mióma.
  • A méh felszínén, a méh falában kialakult mióma.
  • A méh belső felszínét borító nyálkahártya alatt elhelyezkedő mióma.
  • A méh külső felszínéhez nyéllel kapcsolódó úgynevezett „nyeles” mióma.

Olvassátok el a cikk folytatását is!

Forrás:
pixabay.com
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.