Egyéb kategória

Ezek a sportok az agyatokat is karbantartják

Akár azért sportolunk, mert javítanánk az alakunkon, akár azért, mert a kedvünkön, mindenképpen pozitív változások kezdődnek tőle az egész testünkben, beleértve az agyunkat is. Mutatjuk a legjobb agymozgató sportokat!

vous - 2018.09.08.
Ezek a sportok az agyatokat is karbantartják

Nem, nem a sakkról lesz szó, bár az is jelentős kihívást jelent agytekervényeink számára. Léteznek ugyanis olyan sportágak, amelyek a boldogsághormonok termelődésén és a keringés javításán túl kiemelten jó hatással vannak a memóriára, a koncentrálóképességre, a tájékozódásra, és még egy sor más funkciónkra. Mindez ráadásul nem kényszer- vagy versenyhelyzetben, munkahelyen, tanfolyamon történik, hanem mozgás közben, felszabadultan, automatikusan, észrevétlenül.

Jöhet a futás!

Egy kísérlet során azt figyelték, hogyan változik a jelentkezők memóriája és egyéb agyi kapacitása az aerob mozgások hatására. Akik egy éven keresztül heti három alkalommal kocogtak, bicikliztek, azoknak szó szerint megnőtt a tanulásért és a memóriáért felelős hippokampusz nevű agyterületük mérete. Ez egész pontosan azt is jelenti, hogy heti háromszori testmozgással már tehetünk azért, hogy elkerüljük az időskori elbutulást, az Alzheimer-kórt, és minden értelemben hatékonyak maradjunk. Ha tehetjük, kocogjunk, sétáljunk, túrázzunk a gyerekekkel, unokákkal, mert az ő memóriájukra vagy esetleges figyelemzavarukra is jó hatással van minden aerob sport.

Nézzétek meg a többi sportot is!

Forrás:
iStock
Címkék: #agy #futás #sportok
Ajánlott cikkek