Egyéb kategória

Írók, költők a Balatonnál

Ugye, máris hiányzik a Balaton? Nem csak ti szeretitek: Rinner Anita, a Kata könyvespolca blog szerzője összegyűjtötte, hány író és költő fordult meg a magyar tengernél. A következő posztból kiderül, hogy az irodalomkönyvek lakói is hús-vér emberek voltak.

vous - 2018.09.05.
Írók, költők a Balatonnál

Most, hogy búcsút intünk a nyárnak, néha rám törnek az emlékek. Ha  elérkezik a várva várt nyári szabadság ideje, szinte kihagyhatatlan nyári program a ,,magyar tenger” mellett eltölteni pár önfeledt, szórakoztató vagy éppen nyugodt, pihentető napot. Nincs ez másképp az írók, költők életében sem, közülük nagyon sokan nyaraltak a Balaton partján. Jöjjön most egy merítés,  írók, költők a Balatonnál címmel, melyben  össze gyűjtöttük, hogy  az irodalom nagyjai közül ki, hogyan töltötte nyarat a vízparton, illetve milyen alkotások ihletője ez a táj. 

Minden évben pár napot a Balaton mellett töltök a családommal. Ha az északi partot választjuk, akkor általában Szigliget az úticélunk. Egy sok évvel ezelőtti szigligeti vakáció alkalmával találtam rá a borostyánnal benőtt ódon kőfalra. Valami belső kényszer állított meg mellette, valami ősi kíváncsiság vitt az öreg vaspántos kapu felé, hogy megtudjam miféle épületet rejt a rózsaillatú kert.

A kaput öreg, rozsdás lakat zárta le, nem tudtam bemenni, a kert mozdulatlan állóképként vetült retinámra, semmiféle élet nyoma nem látszott.

Volt benne valami időtlen nyugalom, olyan “senkiföldje” érzés, azt képzeltem, aki ide belép, arra már nem vonatkozik semmilyen szabály, törvény a kinti világból. Aztán véget ért a vakációnk, de nem tudtam elfelejteni a különös hangulatú kertet, így kutattam utána. Megtudtam, hogy egy ősi Esterházy-kúria épülete áll ott, amit Bölöny György, Kossuth-díjas író kezdeményezésére 1952-től irodalmi alkotóházként működtetnek.

Forrás:
Unsplash.com

“A szigligeti kastélypark rózsakertjében nyíló rózsáknak határozottan rózsaillata volt még a rothadó diktatúra éveiben is. Szigliget afféle vámszabad területként funkcionált, ahol egy-egy szabadabb gondolat nem vont azonnali rendőrségi eljárást maga után“ – írja Orbán Ottó.

Számtalan író és költő felkereste, hogy a gyönyörű környezetben alkothasson. Járt itt többek között Kassák Lajos, Nagy László, Szabó Magda, Nemes Nagy Ágnes, Déry Tibor, Örkény István és nincs is vége a sornak.

A másik fontos helyszín, a Balaton partján a második világháború után Lipták Gáborék balatonfüredi háza, amely egyfajta irodalmi szalonként működött. A szezon a házigazda születésnapjával vette kezdetét, ilyenkor  a köszöntő beszédet általában Illyés Gyula mondta. A Lipták-ház a szabad szellemiség egyik fontos központja volt abban az időben, nemcsak írók látogatták, hanem festők, színészek is.

A cikk itt nem ér véget! Kattintsatok ide a folytatásért!

Ajánlott cikkek