Egyéb kategória

Valódi lyuk vagy csak egy festmény? Így csapnak be minket az érzékeink

Vajon beleeshet az ember egy festménybe? Úgy tűnik, ez szó szerint is megtörténhet, nemcsak képletesen.

vous - 2018.08.22.
Valódi lyuk vagy csak egy festmény? Így csapnak be minket az érzékeink

Talán sosem voltak még ennyire képlékenyek az élet és a művészet közti határok, mint manapság. Mintha csak a jól ismert rajzfilmjelenetek egyike elevenedett volna meg, amikor egy portugál múzeum látogatója belelépett az installációba. A baleset a Porto Serralves Múzeumban történt, ahol Anish Kapoor Descent Into Limbo című festménye látható, mely nem más, mint egy 2,5 méteres lyuk, amelyet teljesen feketére festettek, ezért tűnhetett úgy, hogy nincs mélysége.

Objektum doboz

A brit Times szerint a látogatók már a kiállítás kezdete óta azon tanakodtak, hogy vajon a látvány egy valódi gödröt takar a padlón, vagy egy rendkívül sötétre festett kört ábrázol. Ezek után valószínűleg senkinek nem maradt kétsége.

Objektum doboz

Bár az installációt állítólag jelzésekkel látták el, és a személyzetnek is figyelmeztetnie kellett a látogatókat, nehogy túl közel merészkedjenek a veszélyes műhöz, úgy tűnik, ez nem volt elég. Hogy a ’60-as éveiben járó, olasz múzeumlátogató mégis hogyan eshetett bele a gödörbe, arról nincs hírünk, viszont azt tudjuk, hogy rövid kórházi kezelésre szorult, miután 2,5 métert zuhant. A kiállítást bezárták arra az időre míg kiderítik, mi történt, de a vizsgálat után hamarosan újra látható lesz a határfeszegető műalkotás.

Ajánlott cikkek