Egyéb kategória

7+1 tévhit a szelektív hulladékgyűjtésről

Nagyon sokan gyűjtik szelektíven a hulladékot ma Magyarországon, de még többen vannak, akik nem. Ennek oka, a lustaságon kívül, számos tévhit, ami elterjedt a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról. Horváth Panni, az Életfűszerező bloggere ebben a posztban eloszlatja ezeket.

vous - 2018.08.05.
7+1 tévhit a szelektív hulladékgyűjtésről

A posztnak nem célja senkit megbántani vagy hibáztatni. Sokszor a tudatlanságunk akadályoz meg minket a helyes cselekvésben, és mindenkivel előfordul, hogy valamit rosszul tud valamilyen okból kifolyólag. A bejegyzés kizárólag azért született meg, hogy ezeket a tévhiteket eloszlassuk, és ne álljanak a környezetvédelem útjába.

1. tévhit: Úgyis összeöntik

Az első és legfontosabb: a kommunális szeméttel soha nem öntik össze! Innentől kezdve felesleges tovább magyarázni, de azért leírom érthetően. Ha tiszta a hulladék teljesen mindegy, hogy együtt van-e a papír és a műanyag, mert a telepen úgyis újra átválogatják, hogy megnézzék, semmi olyan nincs benne, aminek nem kéne, illetve a műanyagot még szétválogatják további csoportokra (azt hiszem 14, de ez nem biztos, hogy pontos információ).

Valahol egyébként egyben is gyűjtik be a lakóktól a szelektívet, csak a kommunálistól kell különrakni. Sokszor pedig csak úgy tűnik, hogy egy helyre kerül a hulladék, de valójában a szállító autó belül több térre van osztva. Más helyeken pedig ugyanaz az autó megy körbe először a papírért, aztán a műanyagért. Ha még több részletes információra vagy kíváncsi erről, kattints ide.

2. tévhit: Nem iszom ásványvizet, úgyhogy nincs mit szelektíven gyűjtenem

Először is egy hatalmas pacsi, hogy nem fogyasztasz PET palackos ásványvizet! Viszont egyáltalán nem csak ez kerülhet a műanyag hulladékgyűjtőbe. Mehet bele nejlonszatyor, joghurtos pohár, kiürült samponos-tusfürdős-ésatöbbi flakonok, mindenféle élelmiszer (és egyéb tárgyak) nejloncsomagolása, stb. Szóval így is megtelik sajnos az a kuka. Hamarosan majd arról is írok, hogy mit hova kell dobni, mi mehet a szeletívbe és mi nem.

A további tippekért kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.