Egyéb kategória

Samponmentes hajmosás – 3+1 alternatíva

Horváth Panni, az Életfűszerező blog szerzője rendszeresen oszt meg tippeket a hulladékmentes, műanyagmentes, zero waste életmódról, amelyet ő is folytat. Személyes tapasztalatai talán benneteket is arra sarkallnak, hogy változtassatok néhány kevésbé környezetkímélő szokásotokon.

vous - 2018.07.20.
Samponmentes hajmosás – 3+1 alternatíva

Már biztos olvastad azt a bejegyzést, amiben leírtam, hogy miért nem tesz jót a sampon, a balzsam és egyéb hajra való kencék a környezetnek és Neked; illetve azt a posztot is, amiben a saját hajápolási szokásaimat mutattam be. Ha ezt olvasod, valószínűleg elgondolkoztál az előző posztokon, és most talán hajlandó lennél te is belevágni, de nem tudod hol kezdd.

Ebben a bejegyzésben alternatívákat mutatok, hogy mit használhatsz sampon helyett, de fontos leszögeznem az elején, hogy nem létezik egyetlen üdvözítő módszer, mert mindenkinek más és más a hajszerkezete. Éppen ezért, ami nekem beválik, nem biztos hogy nálad is működni fog; de az is simán lehet, hogy amivel nekem rossz tapasztalatom volt, neked tökéletes lesz.

Igyekszem leírni, hogy melyik alternatíva milyen típusú hajra lehet jó a tapasztalataim szerint, kísérletezz bátran.

Az alábbiakban három teljes mértékben természetes “sampont” találsz és egy “ráadást”, ami persze nem fedi le a samponmentes lehetőségek hatalmas tárházát, de jó iránytűként szolgálhat.

Objektum doboz

Samponszappan

Talán az egyik legelterjedtebb módszer, egyre több márka kezd hajra való szappanokat is készíteni. A samponszappanok szinte ugyanolyanok, mint a normál, fürdéshez való szappanok, minimálisan különböznek csak az összetevőikben. Az ára 800-1600 Ft körül mozog, de nagyon sokáig elég egy darab szappan.

A művelet: A kellően vizes hajadon alaposan eloszlatod a szappant (a hajvégekre nem érdemes tenni, csak a tövébe), jól megdörzsölöd, majd bő vízzel leöblíted. Ezután vízzel hígított almaecettel vagy citromlével mosod át a hajad, hogy visszaállítsd a fejbőröd ideális pH értékét.

Milyen hajra való? Tudomásom szerint bármilyenre jó lehet.

Tapasztalatom: Nekem nem vált be, de ez nem azt jelenti, hogy neked sem fog. Én három alkalommal használtam, az első után elégedett voltam, de később összeállt a hajam tőle, hiába mostam ki alaposan. Szerintem ezt a vizünk keménysége okozta. Néhány próbát mindenképp megér.

A további természetes módszereket ide kattintva >>>, a blogomon olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.