Egyéb kategória

A nárcisztikus ember 5 gyengesége, amit rejtegetni próbál

Végtelenül erősnek, bátornak, határozottnak tűnnek, bárkit képesek percek alatt elbűvölni. A többség csodálja őket és felnéz rájuk, de mindig akad legalább egy ember, akinek az éltét pokollá teszik. De vajon milyen gyengeségeik vannak azoknak, akik nárcisztikus személyiségzavarral élnek?

vous - 2018.06.19.
A nárcisztikus ember 5 gyengesége, amit rejtegetni próbál

Nincsenek tartós emberi kapcsolataik.

Ha megnézitek a nárcikat, – azokat, akik nem csak nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkeznek, de konkrét személyiségzavarral is nehezítik közvetlen környezetük életét – jól látszik, hogy az emberek jönnek-mennek az életükben, mindegy, hogy főnökként a közvetlen beosztottakról, a magánéletben az aktuális partnerről van szó.

Könnyen megszerzik ugyanis, amit akarnak, de nem képesek meg is tartani a kapcsolatot.

Nem képesek igazi, mély önismeretre.

Az önismeret nem egyfajta luxus, az unatkozó háziasszonyok hobbija, hanem olyasmi, ami hosszútávon nem csak a siker elérésében, de a – törvényszerű – kudarcok kezelésében is segít. A nárciból az erre való képesség hiányzik, ezért ő csupán racionális, intellektuális eszközökkel képes mérlegelni helyzetét, ami miatt gyakran ragad bele ugyanabba a szituációba.

Állandóan rettegnek attól, hogy elveszítik a kontrollt mások felett.

Mivel a nárci mind párkapcsolatban, mind munkában abszolút kontrollszemélyiség akar lenni, sosem lehet nyugodt: görcsösen fél attól, hogy történik valami, ami miatt kicsúszik a kezéből az irányítás, és elveszíti a kontrollt.

alina-miroshnichenko-472669-unsplash

Forrás:
unsplash

Nem bírják a kritikát, ami pedig előre vinné őket.

Egy nárciztikus személyiégzavarral élő ember nem képes nemhogy jól fogadni, de egyáltalán befogadni az építő kritikát, hogy az a hasznára váljon. Ha ilyesmivel találkozik, jó eséllyel elengedi a füle mellett, súlyos sértésnek veszi, vagy éppen ügyesen kimagyarázza magát. Akárhogy is, előrelépés aligha várható általa.

Nem éreznek hálát.

A hála az embernek rengeteg erőt, plusz pozitív energiát ad, feltölt. Nos, a nárcikból az erre való képesség abszolút hiányzik. Tudat alatt számukra a hála a gyengeség jele, mélységében pedig amúgy sem képesek átélni, hiszen ahhoz maszkok nélkül kellene létezniük, az intimitás számukra azonban ijesztő. Legfeljebb a hála külső jegyeit veszik  fel – virágcsokor, csokoládé, egyéb gesztusok e szavak – ha abból előnyük származik,

de a belülről jövő hála hiányzik belőlük.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.