Egyéb kategória

3 világbajnok desszert, amit Ausztráliának köszönhetünk

A golyóbis éppen átellenes pontján, a tőlünk lehető legtávolabbi ország, Ausztrália ételeit kevéssé ismerjük, és leginkább az ő konyhájukra hatott a világ, mégis van 3 olyan desszert, amit nekik köszönhetünk, bár nem tudunk róla, mégis kedvenceink.

vous - 2018.05.28.
3 világbajnok desszert, amit Ausztráliának köszönhetünk

Nagy vonalakban és általánosságban elmondható, hogy az ausztrál konyha a bevándorlók színességét tükrőzi, elsősorban az angolszász hagyományokat vették át, de sok más nép is hozzátett finomságokat és ízeket is a szigetország ételeinek színességéhez. Van azonban 3 olyan desszert, amit kifejezetten nekik köszönhetünk, bár jó eséllyel máshol is készülhetett volna elsőként, mégis mindenki ausztrál eredetre vezeti vissza őket.

tenger-maldiv-szigetek-viz

Homokos vagy kavicsos tengerpart? Egyik sem! – Egy hely, ahol a part kagylókkal van borítva

Oké, életemben eddig egyszer voltam tengerparton, de az a hely határozottan a kedvencem lett. Pedig kavicsos volt az egész, holott mi ragaszkodtunk a homokos verzióhoz, elvégre az szebb is, kényelmesebb is. Végül nem bántuk meg, hogy a köves parton napoztuk át a hosszú hétvégét; na de el tudjátok képzelni azt, hogy olyan tengernél legyetek, amit végig csak kagylók borítanak?

Kókuszkocka

A piskóta-csoki-kókusz hármas nekünk olyan természetes, mintha csak hazai desszertünk lenne, de ez a zseniális finomság valójában ausztrál gyökerekkel bír, és a világ angolszász részein Lamington cake néven ismert. Születése egy véletlennek köszönhető, amikor is a queenslandi kormányzóhoz váratlan küldöttség érkezett, amire egyáltalán nem voltak felkészülve, így a kormányzó, Lord lamington felesége azt javasolta a szakácsuknak, hogy az előző napi, már kissé szikkadt piskótát forgassa meg olvasztott csokiban.

A szakács, Armand Galland ezt meg is tette, de mivel így kevéssé volt vonzó és könnyen fogyasztható, ezért az akkor még szokatlan kókuszreszelékben is megforgatta, ő ugyanis Tahitiból származó felesége révén ismerte a finomra reszelt kókuszt. A desszert hatalmas sikert aratott, és Lady Lamington specialitásaként terjedt el Ausztráliában, majd az angolszász gasztronómiában, a nevet elhagyva pedig sokfelé a világban. 

A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Hámori Zsófia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Otthon

Dioráma készítés – kreatív utazás új világokba
Otthon
Dioráma készítés – kreatív utazás új világokba
vous - 2024.10.10.
A diorámák és terepasztalok készítése nemcsak egy szórakoztató hobbi, hanem egy igazi művészeti forma is, amely lehetőséget nyújt számunkra, hogy apró részletekben gazdag világokat hozzunk létre. Legyen szó egy történelmi csatajelenetről, egy természetes tájról, vagy akár egy futurisztikus városról, a diorámakészítés lehetőséget ad, hogy fantáziánkat szabadon engedjük, miközben különböző anyagokkal, technikákkal és eszközökkel dolgozunk.