Egyéb kategória

3 tévhit a kávézásról, amit ideje elfelejteni

Ha reggel, akkor kávé, ha délutáni kajakóma, akkor kávé és a baráti találkozások sem maradhatnak el kávé nélkül. Mégis, hiába isszuk egész nap, még mindig nagyon sok tévhit tartja magát a kávézással kapcsolatban. Itt az idő leszámolni velük!

vous - 2018.05.26.
3 tévhit a kávézásról, amit ideje elfelejteni

1. tévhit: A délutáni kávé álmatlanságot okoz

Ne a kávéra fogjátok, ha nem tudtok aludni: az ebéd után nem sokkal elfogyaszott kávé semmiben nem befolyásolja az esti alvásotokat – a koffein ugyanis átlagosan 4-7 óra alatt ürül ki a szervezetből.

2. tévhit: A kávé kijózanít

Pár pohár bor, aztán egy jó erős kávé? Van egy rossz hírünk: az alkoholt csak egy dolog üríti ki a szervezetből, mégpedig az idő. Lehet, hogy egy csésze kávétól energikusabbnak érzitek majd magatokat és józanabbnak is, de ez csak a stimuláló hatás miatt van. 

Ja, és még egy rossz hír: a kávé a másnaposságot sem gyógyítja.

3. tévhit: Az a kisgyerek, aki kávét iszik, nem fog megnőni

Ezer éve tartja magát a tévhit, ezért is védik a szülők általában tűzzel-vassal a kicsiket a kávétól, pedig semmi összefüggés nincs a növekedés és a koffeinbevitel között.

4. tévhit: A kávé fogyaszt

Az tény, hogy pörgeti az anyagcserét, de napi több csésze kávé még nem egyenes út a fogyáshoz. Sőt, az egyetlen egyenes út a helyes diéta és a mozgás – kávéval vagy anélkül.

5. tévhit: A kávé szívrohamot okoz

Ha sikerül normális keretek közt tartani a kávéfogyasztást (tehát napi három csészénél nem isztok többet), nem kell semmilyen mellékhatástól tartani. Egyébként ez szinte minden ételre-italra igaz:

még vízből is megárthat a sok, szóval fő a mértékletesség!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.