Egyéb kategória

Csak a leégés káros? 5 tévhit a napozásról, amivel itt az idő leszámolni!

Idén extra hamar tört be a jó idő, a télből egyből nyárra váltottunk, az utcákat pedig ellepték a megpirult, leégett emberek. Hiába a sok figyelmeztetés, még mindig rengeteg a tévhit a napozásról és úgy látszik, legtöbben még mindig félvállról veszik a napégés okozta veszélyeket. Pedig lenne mitől tartani - mutatjuk. 

vous - 2018.05.11.
Csak a leégés káros? 5 tévhit a napozásról, amivel itt az idő leszámolni!

Első tévhit: Csak a leégés veszélyes

Ez sajnos nem igaz, már igen csekély mennyiségű napon töltött idő is károsítja a bőrt, anélkül, hogy leégnél. Persze a napon töltött idő nem szűrhető ki teljesen, a legjobb megoldás mégis az, ha megpróbáljátok minimálisra csökkenteni a napozást.

Második tévhit: Napernyő alatt nem lehet leégni

De igen, le lehet, és árnyékban is le lehet, mivel a homok is visszaveri a fényt. Ettől függetlenül mérsékelhető a bőrünkben okozott kár, ha árnyékba vonulunk a legnagyobb melegben, viszont ilyenkor is érdemes naptejet használni.

Harmadik tévhit: Ablakon keresztül nem tud ártani a nap

Az ablaküveg csak az UV-B fényt szűri, az UV-A fénnyel viszont nem tud mit kezdeni. Ha sokat töltesz autóban a nyári hónapokban, indulás előtt jó, ha bekened magad. 

Negyedik tévhit: Ruhán keresztül nem lehet leégni

A legtöbb ruhadarabunk nem nyújt elegendő fényvédelmet a nappal szemben, maximum annyit, mintha 5-ös fényvédelmű krémmel kennénk magunkat. Az utóbbi időben kaphatóak külön extra fényvédelemmel rendelkező ruhák, de a legokosabb, ha 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem mész napra.

Ötödik tévhit: Ha felhős az ég, nem kell bekenni magunkat

Attól még, hogy nem éget a nap, az UV-sugarak 80%-a át tud törni a felhőkön át. Sőt, különösebben melegnek sem kell lennie ahhoz, hogy megégjünk: napos, téli időben is ugyanúgy ki vagyunk téve az UV-fénynek, mint nyáron.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.