Egyéb kategória

Eloszlatjuk a legnagyobb tévhiteket a tampon használatáról

Az évek során annyi tévhitet hallottam már a tamponokról, hogy megszámolni se szeretném. Pedig ha belegondolunk, nagyon sokat könnyít az életünkön, hisz nem kell mindig az egészségügyi betéttel bajlódni. Épp ezért érdemesnek találtam, hogy végre kivesézzük, milyen tévhitek keringenek a tampon használatáról.
vous - 2016.05.19.
Eloszlatjuk a legnagyobb tévhiteket a tampon használatáról

Nemrég hallottuk Emcsitől, hogy már létezik okostampon. Szerintem alapvetően jó az ötlet, miért ne fejlődhetnénk a korral, ha van rá lehetőségünk. Ráadásul a tamponhasználat majdnem minden nőt érint, érdemes vele minél jobban megismerkednünk. Pontosan ezért gondolta a Hello Giggles is, hogy azokat a bizonyos tévhiteket, amik körbelengik a használatát és veszélyeit, ideje most és mindörökké száműzni. Na, ezeket hoztam most el nektek!

1. A toxikus sokk szindróma miatt egyáltalán ne használjatok tampont

Rengeteg horrorsztorit hallottam már a tampon használatáról, legfőképpen a toxikus sokk szindrómát (TSS) hallhatjuk egyik veszélyeként. Tény, hogy a TSS egy olyan dolog, mellyel jó, ha tisztában vagytok, de azért ennek még nem kellene távol tartania titeket a használatától. Ez a betegség alapvetően nagyon ritkán fordul elő. Tulajdonképpen csak úgy kapható el, ha a hüvelyben megtalálható az az egyfajta baktérium, melynek elszaporodását csak egy erősen nedvszívó tampon segítheti elő. Természetesen fontos tudni, hogy a tampon maximum 8 óráig maradhat bent, mindenesetre érdemes gyakrabban cserélni, hogy a baktériumok minél kevésbé tudjanak elszaporodni.

2. Ha tampont használtok, elvesztitek a szüzességeteket

Forrás:
iStock

Középiskolában gyakran terjedt az a rémhír, hogy valaki kipróbálta a tampont, és elvesztette a szüzességét. Alapvetően a szüzesség fogalmát kellene először tisztázni. A szüzességet egy tampon semmiképp nem tudja elvenni, még ha át is szakítja a szűzhártyát.

3. Állítólag elveszhet bennetek a tampon

A hüvely nem egy végtelen alagút, nem veszhet el csak úgy bennetek egy tampon. Nyilván mozgás során eltolódhat egy kicsit, de arról szó sincs, hogy annyira elmozdulna a helyéről, hogy ne találnátok meg. Nem tud átjutni se a méhnyakba, se más testrészetekbe, úgyhogy csak nyugalom. Ha úgy érzitek, nem sikerül eltávolítani, guggoljatok le és lazuljatok el. Az izmok elernyedésével sokkal könnyebben fog menni.

4. Minden egyes pisilésnél tampont kell cserélnetek

Forrás:
iStock

Mivel a hüvely nem kapcsolódik a hólyaghoz, a tampon nem akadályozza meg a vizelet eltávozását, így nem kell minden egyes pisiléskor tampont cserélnetek.

5. Az első menstruációnál nem szabad tampont használni

Nyilván kell hozzá egy kis gyakorlás, hogy helyezzétek fel a tampont, de ez nem ok arra, hogy az első vérzésnél ne használjátok. Miután elolvastatok minden utasítást róla, bátran próbáljátok ki! Nincs olyan nyomós ok arra, hogy miért ne lehetne már az első ciklusotok alatt tampont használni.

Bátran használjunk tampont, lányok, nincs ok az aggodalomra!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!