Egyéb kategória

3 ok, amiért tudnotok kell, miből van a tampon

Mindenhonnan azt nyomják az arcunkba, hogyan lehetnénk még egészségesebbek, fittebbek, szebbek, meg úgy általában: jobb emberek. Annyit hallunk, olvasunk ezekről, hogy nagy részét tényleg elhisszük és megfogadjuk – nagyon helyesen.

vous - 2015.08.20.
3 ok, amiért tudnotok kell, miből van a tampon

Van azonban egy egészségügyi téma, amiről kevés szó esik. Itt-ott elvétve hallunk róla, de valljuk be őszintén, csak legyintünk rá. Márpedig az, hogy „azokon” a napokon mi kerül a szervezetünkbe, nagyon nem mindegy. Három fontos oka van, ami miatt tudnunk kell, miből készül a tampon.

1. A toxikus sokk szindróma miatt

A toxikus sokk szindrómáról már írtunk nektek, viszont lényegesnek tartom, hogy még egyszer beszéljünk róla. A tampon tökéletes környezet a Staphylococcus baktériumok elszaporodásához, ami aztán a toxikus sokk szindrómához vezethet. Fejfájást, hányást, szervi rendellenességet, de akár halált is okozhat. Szerencsére már nagyon ritka, de a műanyagból vagy műselyemből készült tamponok nagy kockázatot jelentenek.

Soha ne hagyjátok néhány óránál tovább bent a tampont.

2. A testünkbe felszívódó ipari melléktermékek miatt

A baj forrása. A tamponok gyártása során számos olyan vegyületeket alkalmaznak, amelyek valamilyen betegség kialakulásáért felelősek. Mivel a hüvely erősen nedvszívó, a tamponból sok káros anyag juthat be a testünkbe. A legtöbb tampon és egészségügyi betét tartalmaz klórral fehérített pamutot, rosszabb esetben műselymet. A fehérítési folyamat során egy dioxin nevű melléktermék keletkezik, ami ismert rákkeltő. Törekedjetek arra, hogy minél kevesebb dioxint tartalmazó készítményeket használjatok.

A magas dioxinszint a meddőségért és a terhesség alatti komplikációkért is felelős lehet.

3. Nem minden összetevő ismert

A női higiéniai termékek címkézésére más szabályozás vonatkozik, mint az élelmiszerekére. Nem minden „összetevőt” lehet nyilvánosságra hozni. Ezért mindig olvassátok el a címkét, törekedjetek arra, hogy kevesebb káros anyagot tartalmazó terméket válasszatok, és soha ne hagyjátok bent a tampont 3-4 óránál tovább.

Ha ezeket betartjátok, nem lehet baj!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.