Egyéb kategória

Szolárium-kisokos: lehet egészségesen is barnulni

Ez nem a „szolizzon mindenki!” cikk. Senkit sem szeretnék rábeszélni a mesterséges barnulásra, sem lebeszélni arról. Szoktam szolizni. Viszonylag rendszeresen járok, tudom, ismerem a kockázatokat, mégis úgy gondolom, hogy ebben is meg lehet találni az „egészséges” mértéket. Ha már úgyis majdnem mindenki csinálja, MERT CSINÁLJA, akkor igenis beszélni kell róla!
vous - 2016.04.28.
Szolárium-kisokos: lehet egészségesen is barnulni

A bőrgyógyászok többsége egyetért abban, hogy ne szoláriumozzunk, de a napbarnított bőr veszélyeiről is sokat hallunk. Amikor átlépjük a szolárium ajtaját vagy kiterítjük a plédet a strandon, kockázatot vállalunk. Kockázatot vállalunk, ha nem vagyunk elég óvatosak, és nem tartunk be pár fontos alapszabályt.

Éppúgy, mint amikor lekenjünk magunkat naptejjel, és amikor a legmelegebb napszakban nem fekszünk ki napozni, úgy a szoláriumozásnak is megvannak a maga szabályai.

A szoláriumok üzemeltetését az Európai Unió szigorú szabályokhoz köti. A szabályozás célja, hogy csökkenjen a szoláriumozás alatt a bőr UV-terhelése, ezáltal csökkenjen a leégés, így a bőrbetegségek kockázata. A rendelet a szoláriumgépek UV-fény-kibocsátását maximalizálja. A szolárium készülékek UV-teljesítménye maximum 0,3 W/m2 lehet, ami megfelel nyáron az egyenlítőnél délben mért sugárzás teljesítményének. Ezenkívül rendelet van még a készülékek barnítóerejére, a készülékben használt csövekre és a készülékek életkorára is.

Apropó, életkor!

2015 végén robbant a hír: Amerikában korhatárossá tennék a szoláriumokat, 18 éves kor alatt nem, vagy csak egy nyilatkozat aláírásával engednék szolizni a kiskorúakat. Hazánkban nem ajánlott a szoláriumozás 18 éves kor alatt. Ennek jogi szabályozása nem tisztázott.

Forrás:
iStock

Kollagénes, mélybarnító, csokicsöves – mégis melyiket válasszam?

2016-ban már rengeteg szoláriumfajta létezik. Az új gépek mindegyike megfelel az EU-s szabványoknak, és ezeket a modern szoligépeket már úgy tervezik, hogy azok mindenféle betegségek – fertőzések, bőrbetegségek, bőrrák – kockázatát minimalizálják.

Rengeteg kecsegtető névvel ellátott szoligép létezik, az, hogy ezek a gépek „mit tudnak”, az üzemeltető cégtől, a szoláriumstúdióktól függ. Ha bizonytalanok vagytok, hogy melyik gépet válasszátok, kérjetek segítséget a szoláriumstúdiókban, el fogják nektek mondani, hogy a fantázianévvel ellátott csövek hogyan barnítanak.

  • Csokicső: A csokicső egy speciális szoláriumcső, melynek rendszeres használatával rövid idő alatt sötétbarna, „csoki”-színt lehet elérni. Kevesebb napozási idővel lehet az eddig megszokott eredményt elérni. Ötvözi a gyorsbarnító és a mélybarnító szoláriumcsövek tulajdonságait. Ez a szoláriumcső titkos „recept” alapján, utánozhatatlan módon készül.
  • Kollagénes: A kollagénes szoláriumcső kevésbé öregíti a bőrt, sőt „fiatalítja”. Ez a cső tényleg minden káros hatástól mentes, sebgyógyító hatása is ismert.

Forrás:
istock.com

Annak érdekében, hogy egészségesen barnuljatok, tartsátok be az alábbi alapszabályokat!

  • A bőrtípusotoknak megfelelő napozási időt válasszatok.
  • VÉDJÉTEK AZ ANYAJEGYEITEKET: ragasszátok le a nagyobb, kitüremkedő anyajegyet.
  • Fokozatosan emeljétek a szolizási időt.
  • Kerüljétek a leégést.
  • Használjatok szoláriumkozmetikumokat.
  • Ne szolizzatok sminkben.
  • MÉRTÉKLETESSÉG!!!
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.