Egyéb kategória

Egy fotós megmutatja, milyen az endometriózis okozta fájdalom

Georgie Wileman fotóst endometriózissal diagnosztizálták. Önarcképein, saját magáról készült fotóin keresztül mutatja be azt a fájdalmat, amellyel a ciklusa alatt nap mint nap meg kell küzdenie. Ezzel nemcsak segít saját magának, hogy fel tudja dolgozni az állapotát, hanem igyekszik megismertetni a betegséget másokkal is.

vous - 2018.05.11.
Egy fotós megmutatja, milyen az endometriózis okozta fájdalom

Georgie Wileman harminc éves, minden egyes menstruációja gyötrelem a számára. A ciklusa egyet jelent a kínzó fájdalommal, amelyet a szülési fájdalomhoz hasonlít. A legrosszabb periódusokban kiegyenesedni sem tud, annyira görcsöl, a gondolkodásról nem is beszélve. Az orvosok nem sokáig nem tudtak segíteni rajta, a fájdalom forrását sem tudták megállapítani.

Objektum doboz

Tizenhárom év szenvedés után jöttek rá arra, hogy a fotós endometriózisban szenved. Az endometriózis azt jelenti, hogy normál esetben a méhben található nyálkahártya sejtjei megtalálhatók máshol is a szervezetben. Ezek a sejtek felbomlanak és vérzést idéznek elő, ezek azonban nem ürülnek ki a menstruáció közben, mint a normális helyükön található sejtek. Feltorlódnak, és gyulladásokat okoznak szerte a szervezetünkben. A betegség nem ugyanaz, mint a PCOS, a kettő közötti különbségről ebben a korábbi cikkünkben olvashattok.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Georgie Wileman az ötödik operációja előtt kezdett fotókat készíteni saját magáról, miközben épp a fájdalommal küzdött. A képeket nem retusálta, nem tette szebbé, a valóságot szerette volna megmutatni. Mindenkinek a szervezete másképp reagál a betegségre: van, akinek a tüdeje esett össze a betegség miatt, van, akinél az orrban torlódtak össze a sejtek, és orrvérzése van a ciklusa alatt. Az orvosok hozzáállásának is változnia kell, hiszen sokan primadonnának tartják azokat, akik nem képesek elviselni a menstruációval járó fájdalmat, sokan pedig azt feltételezik, a páciensek komolyan túloznak, amikor a fájdalom mértékét meghatározzák.

Remélhetőleg ez változni fog, és az endometriózis egyre ismertebb lesz a betegek és a szakemberek között is.

futó futás menstruáció

Vértócsában mosolyogni a maraton végén – Nők, akik mertek beszélni a menstruációról

„Beköszöntött a tavasz” – így nevezzük a barátnőimmel a pirosbetűs napokat, hiszen épp azt az áradást hozza, amit a márciusi plusz fokok: a hegyekről, dombokról elemi erővel csorog le ilyenkor az olvadt hó, bő vizű kis patakokat formálva a völgyekben. Meg persze azért is, mert szemérmesek vagyunk, nehezen beszélünk a menstruációról.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!

Ajánlott cikkek