Egyéb kategória

Ki volt Judith Leiber, a sztárok kedvenc magyar táskatervezője?

Mi a közös egy doboz sült krumpliban, egy tukánban vagy a Rubik-kockában? Judith Leiber szerint mindegyik tökéletes kiegészítő lehet, ha táskaként születnek újjá. A magyar származású táskatervező művészi szintre emelte a giccset, a végeredményért pedig a sztárok is rajongtak. A vörös szőnyeges eseményekre rendszeresen érkeztek Judith Leiber kreációkkal. De mit kell tudni Pető Juditról, aki 2018. április 28-án hunyt el néhány órával férje, Gerson Leiber halála után?

vous - 2018.05.02.
Ki volt Judith Leiber, a sztárok kedvenc magyar táskatervezője?

Judith Leiber néhány órával férje után hunyt el New York-i otthonukban. 97 évesek voltak mindketten, 72 évig voltak házasok és mindketten holokauszt-túlélők voltak. Már csak ez alapján is bekerültek volna a hírekbe, hiszen különleges szerelem és különleges élet volt az övék. Amihez még hozzátesz, hogy Gerson Leiber festőművész volt, Judith Leiber pedig táskatervezőként dolgozott.

Objektum doboz

Minden Budapesten kezdődött: Judith Leiber itt született Pető Judit néven. Londonban tanult kozmetikai vegyészetet, majd a II. világháború előtt hazatért Budapestre, ahol el tudott helyezkedni egy táskakészítőnél, ahol mestere lett a szakmának. Az első nő volt az országban, aki csatlakozhatott a magyar táskakészítők céhéhez. A II. világháborút Budapesten vészelték át, itt szeretett bele egy Magyarországon állomásozó amerikai katonába. Ő volt Gerson Leiber, akivel 1946-ban összeházasodtak, majd 1947-ben elköltöztek az Egyesült Államokba.

Sokáig más cégeknél dolgozott táskakészítőként, táskatervezőként, majd 1963-ban megalapította a saját márkáját.

Objektum doboz

A táskák között a legnagyobb kedvencnek az alkalmi ruhákhoz passzoló, kristályokkal kirakott retikülök számítottak, amelyek a legváltozatosabb alakban tűntek fel. A táskák nagy rajongói közé tartozott néhány first lady is, köztük a nemrég elhunyt Barbara Bush.

Sztárok kezében is gyarkan látni a legkülönbözőbb táskákat:

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

zoe phobic  táska interjú montázs

Egytől egyig szerelem – 10 tavaszi táska 10 magyar tervezőtől

Ha a tavaszi gardróbfrissítés nálatok csak arról szól, hogy szívesen vásárolnátok egy új táskát, akkor a legjobb helyre kattintottatok. Olyan magyar tervezőket gyűjtöttünk össze, akiknek a termékeiért rajongunk. Azt gondoljuk, inkább őket támogatjuk, mint a fast fashion márkákat, hiszen soha nem támad fel a magyar divat, ha nem a magyar divatra költünk vásárlóként.

Nézzétek meg a táskákat ide kattintva!

Ajánlott cikkek