Egyéb kategória

A nap legjobb híre: egy forró fürdő annyi kalóriát éget, mint egy félórás séta

Brit kutatók kimutatták: egy hosszú, forró fürdővel elégetünk annyi kalóriát, amennyit félórás sétával tennénk egyébként. Ráadásul pszichológiai szempontból is legalább annyira megnyugtató és relaxáló, mint a testmozgás. Persze a kutatás férfiakon készült, de nagy különbség nem lehet a két nem között – legalább is reméljük!

vous - 2018.04.28.
A nap legjobb híre: egy forró fürdő annyi kalóriát éget, mint egy félórás séta

A Loughborough-i Egyetem kutatói kiszámolták, pontosan mennyi kalóriát égetünk el egy hosszú forró fürdő alatt, és meglepő eredményre jutottak: nagyjából annyit, mint egy félórás sétával.

Sőt, egy közepes intenzitású, húsz perces szobabiciklizés is hasonló kalóriamennyiséget éget le rólunk – úgyhogy innentől a kardió helyett egészen nyugodtan üljünk be a kádba, mert ugyanott vagyunk vele!

Jó, persze ez nem teljesen így van, de a matek stimmel: ha egy órán keresztül ülünk 40 Celsius-fokos vízben, akkor átlagosan 130 kalóriát égetünk el, ami megfelel egy fél órás séta alatt elégetett kalóriamennyiségnek. A kutatást 14 férfin végezték el, így valószínű, hogy a női alanyoknál kicsit más eredmények jöttek volna ki – de a lényeg ugyanaz: a forró fürdő lényeges kalóriamennyiséget tüntet el.

Forrás:
Unsplash

Ezt az eljárást egyébként passzív fűtésnek nevezik, és Finnországban orvosi gyógymódként is használják: nemcsak kalóriát égetünk vele ugyanis, hanem a vércukorszintünket is kordában tarthatja, ami segíthet azoknak is, akik szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. Az Oregoni Egyetem kutatása szerint a módszer a vérnyomás csökkentésére is tökéletes.

Persze ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden egyes nap fürödjünk egy órát 40 fokos vízben, és vékonyabbak, valamint egészségesebbek leszünk – azért a jónak is van határa, és senki nem ajánlja, hogy minden nap egy órát ázzunk a fürdővízben. De heti néhány alkalommal nem árthat, sőt, egyenesen csak használhat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.