Egyéb kategória

A nap legjobb híre: egy forró fürdő annyi kalóriát éget, mint egy félórás séta

Brit kutatók kimutatták: egy hosszú, forró fürdővel elégetünk annyi kalóriát, amennyit félórás sétával tennénk egyébként. Ráadásul pszichológiai szempontból is legalább annyira megnyugtató és relaxáló, mint a testmozgás. Persze a kutatás férfiakon készült, de nagy különbség nem lehet a két nem között – legalább is reméljük!

vous - 2018.04.28.
A nap legjobb híre: egy forró fürdő annyi kalóriát éget, mint egy félórás séta

A Loughborough-i Egyetem kutatói kiszámolták, pontosan mennyi kalóriát égetünk el egy hosszú forró fürdő alatt, és meglepő eredményre jutottak: nagyjából annyit, mint egy félórás sétával.

Sőt, egy közepes intenzitású, húsz perces szobabiciklizés is hasonló kalóriamennyiséget éget le rólunk – úgyhogy innentől a kardió helyett egészen nyugodtan üljünk be a kádba, mert ugyanott vagyunk vele!

Jó, persze ez nem teljesen így van, de a matek stimmel: ha egy órán keresztül ülünk 40 Celsius-fokos vízben, akkor átlagosan 130 kalóriát égetünk el, ami megfelel egy fél órás séta alatt elégetett kalóriamennyiségnek. A kutatást 14 férfin végezték el, így valószínű, hogy a női alanyoknál kicsit más eredmények jöttek volna ki – de a lényeg ugyanaz: a forró fürdő lényeges kalóriamennyiséget tüntet el.

Forrás:
Unsplash

Ezt az eljárást egyébként passzív fűtésnek nevezik, és Finnországban orvosi gyógymódként is használják: nemcsak kalóriát égetünk vele ugyanis, hanem a vércukorszintünket is kordában tarthatja, ami segíthet azoknak is, akik szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. Az Oregoni Egyetem kutatása szerint a módszer a vérnyomás csökkentésére is tökéletes.

Persze ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden egyes nap fürödjünk egy órát 40 fokos vízben, és vékonyabbak, valamint egészségesebbek leszünk – azért a jónak is van határa, és senki nem ajánlja, hogy minden nap egy órát ázzunk a fürdővízben. De heti néhány alkalommal nem árthat, sőt, egyenesen csak használhat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!