Egyéb kategória

„Haha, de elvörösödtél!” – avagy a pirulás ördögi köre, és hogyan lehet kiszállni belőle

Hunyjátok be a szemeteket és gondoljatok a legkínosabb dologra, ami valaha történt veletek, vagy csak tegyetek fel magatoknak egy kérdést, amitől tudjátok, hogy zavarba jöttök. És most nézzetek a tükörbe! Mi az eredmény? 

vous - 2017.01.29.
„Haha, de elvörösödtél!” – avagy a pirulás ördögi köre, és hogyan lehet kiszállni belőle

Persze ez talán nem túl reprezentatív kísérlet. Lehet, hogy most annak ellenére sem pirultatok el, hogy egyébként pirulósak vagytok, inkább csak arra volt jó, hogy hangulatba kerüljetek. Hiszen a pirulás egy olyan jelenség, ami sokakat mosolyra késztet, de még többen vannak, akiknek megnehezíti az életét

De mégis miért pirulunk?

Gyorsan daráljuk le a pirulás fiziológiáját: mikor elvörösödünk a bőrünkben futó erek kitágulnak, élénkül a vérkeringés. Ez pedig annak eredményeképpen történik, hogy agyunk bizonyos hormonokat termel, amely a vérnyomás növekedését hozza magával.

Ám ennél sokkal fontosabb kérdés, hogy valójában mi okozza ezt a sok ember számára kellemetlen jelenséget. Mivel valójában ennek is lelki okai vannak, ezért egyértelmű és univerzális válasz nincs erre a kérdésre, de azért elméletek vannak.

Thomas A. Richards, egy amerikai, szorongással foglalkozó kutatócsoport vezetője azt mondja, a pirulás a kínos helyzetektől való félelemből ered és szorosan kapcsolódik az önbizalomhiányhoz. A brit pszichológus, Ray Crozier, ezt továbbviszi. Elmélete szerint a pirulás egyfajta nonverbális bocsánatkérésként is szolgál.

Amit azonban mindkét tudós kiemel, hogy

az elvörösödés sajnos egy olyan ördögi kör, amiből nehéz kiszállni.

Ugyanis akik hajlamosak a pirulásra, gyakran már attól bíborszínűek lesznek, hogy csak gondolnak arra, hogy most el fognak pirulni. És ahogy küzdenek ez ellen, csak egyre jobban elvörösödnek.

„Könnyen elpirultam, ha úgy éreztem, közeledik a megszégyenülés pillanata”

Erről az ördögi körről mesélt nekem Anna is, aki nagy pirulós hírében áll. Már akkor, mikor feltettem neki a kérdést vörös lett a feje. „Már akkor kezd égni az arcom, mikor látom a barátaimon, hogy direkt fel fognak nekem tenni egy olyan kérdést, amivel zavarba hozhatnak” – mondta piros fejjel, mosolyogva. De a mosoly mögött látszik rajta, számára nagyon kellemetlen ez a helyzet.

Forrás:
depositphotos

És igen, aki pirulásra hajlamos, annak nemcsak önmaga az ellensége, hanem a környezete is, akik gyakran jól szórakoznak azon, mennyire könnyen lehet a másikat zavarba hozni.

Az mindig zavart, hogy vörös a fejem és hogy nem tudtam leplezni, mennyire kínosan érzem magam.

Ráadásul ezt sokszor eléggé nyilvánvalóan megjegyezték. De a legrosszabb az volt, hogy nem tudtam kitörni abból az áldatlan állapotból, hogy kommunikációs helyzetben instabilnak érzem magam

– mesélte nekem szerzőnk, Puha Andi, aki egyike azoknak, akiknek végül sikerült kimászniuk a pirulás-spirálból.

Már megint az a fránya lélek!

Sajnos csodapirula nincs az elvörösödés ellen. Nagyon extrém esetben van műtéti beavatkozás, ami során elvágják a gerincben azokat az idegeket, amik kontrollálják a pirulást, de ehhez tényleg csak akkor fordulnak az orvosok, ha nagyon speciális helyzetről van szó. Egyébként pedig ezzel a problémával is a lélekben kell keresni a megoldást.

Mielőtt azonban pszichológushoz mentek – ami egyébként a leghatásosabb ellenszere a pirulásnak –, próbálkozhattok egyedül is. A fent említett mindkét professzor azt tanácsolja, tréningeljétek magatokat először arra, hogy elfogadjátok, ti már csak ilyen pirulósok vagytok.

A második lépés, hogy mikor érzitek, kezd lángolni a fejetek, ne harcoljatok ellene! Az csak fokozza a szorongást és egyre vörösebbek lesztek tőle. Szintén nagyon fontos, hogy ne ostorozzátok magatokat, ha elpirultok, inkább miután vége a kellemetlen beszélgetésnek, dicsérjétek meg magatokat, hogy ezen is túl vagytok. 

A lényeg, hogy ne nyomasszátok magatokat az elvörösödés miatt, már csak azért se, mert sokszor a környezetetek igazából nem is veszi észre, vagy nem foglalkozik vele.

Mindenesetre arra készüljetek fel, hogy nem egyik napról a másikra fogtok kiszállni a pirulás ördögi köréből.

„Észrevétlenül múlt el, és szerintem ez valahol az önbizalommal is összefügg. Évek kellettek hozzá, de ma már nem igazán fordul elő. Minél jobban megértettem, hogy nem tehetek arról, hogy kommunikációs helyzetben nem tudok hallóként helytállni, az önbizalmam is helyrebillent, és már nem jöttem úgy zavarba. Szóval, egy kis önbizalomtuning nem árt, esetleg átgondolni, hogy mi miatt vörösödtök el, mi áll a háttérben, és azt felfejtegetni” – mondja Andi, akik egy kis önbizalomtréninggel is ellát benneteket.

lány, kabát, tél

A gyengeségeitek valójában az erősségeitek!

Az introvertáltak élete nem egyszerű. A külvilág gyakran félreérti őket, arról nem beszélve, hogy gyakran ők sem tudják, hányadán állnak magukkal, hiszen érzik nagyon jól, hogy kissé kilógnak. De ez olyan nagy baj lenne? 

Olvassátok el a teljes cikket és tuningoljátok fel az önbizalmatokat!

Ajánlott cikkek