Egyéb kategória

David Attenborough dokumentumfilmet készített Erzsébet királynő projektjéről

A klímaváltozás és az erdők újratelepítése is szóba kerül abban a dokumentumfilmben, amelyet David Attenborough készített II. Erzsébet királynővel. A királynő nemzetközösségi projektjének lényege, hogy 53 országban telepítenek erdőket a jövő generációjának.

vous - 2018.04.17.
David Attenborough dokumentumfilmet készített Erzsébet királynő projektjéről

The Queen’s Green Planet, A királynő zöld bolygója címmel mutatták be azt a dokumentumfilmet, amelyet David Attenborough készített a királynővel. A helyszín nem olyan változatos, mint Attenborough filmjeire jellemző: nem merülünk az óceánok alá, nem szállunk a levegőbe, hanem a Buckingham-palota kertjében sétálgatunk.

Objektum doboz

Már az első néhány percben kiderül, hogy a királynő rajong a fákért. Minden gyereke születésekor ültetett egyet, amelyek mára vastag törzsű, széles lombkoronájú fákká váltak. De nemcsak ezeket ültette, hanem valamennyi diplomáciai látogatásakor ültetett egy facsemetét a világ számos országában.

Most mindezt szeretné magasabb szintre emelni: igazi erdőtelepítési programot indítana útjára, hogy a későbbi generációk is ugyanúgy élvezhessék a fák társaságát (nem is beszélve azok jótékony hatásáról), mint ahogyan ő tette azt élete során. Mivel ő már nem megy diplomáciai körútra, ezért unokái, Vilmos és Harry herceg azok, akik képviselik a királynő tervét: a Karib-szigeteken vagy Kanadában járva ők is ültettek már fát.

Forrás:
YouTube

A 46 perces dokumentumfilmben a királynőnek olyan arcát ismerhetitek meg, amelyet csak ritkán látni. David Attenborough humora már ismert előttünk a dokumentumfilmjeiből, a királynőt azonban csak ritkán látni ennyit mosolyogni, viccelődni, élcelődni. A természet szeretete és egymás tisztelete érződik a film minden percében, a fák pedig összekapcsolják a múltat és a jelent, hiszen lényegesen tovább élnek, mint az emberek, így lehetséges, hogy Viktória királynő és Albert herceg fái is a kert lakói még.

Nem ez az első eset, hogy a királynő a környezetvédelem mellett tette le a voksát.

David Attenborough új dokumentumfilmjét látva, és vele beszélgetve szigorú szabályt vezetett be a Buckingham-palotában. Az intézkedések között többek között az szerepel, hogy fokozatosan betiltják a szívószálak használatát a királyi birtokokhoz tartozó étkezőkből, kávézókből, műanyagtányérok és műanyag evőeszközök helyett pedig újrahasznosított papírból vagy porcelánból étkezhetnek. Aki pedig elvitelre kéri az étekt, az komposztálható vagy biológiailag lebomló csomagolással kell számolnia. A további tízéves program abban is segít, hogy a palota energiatakarékosabb és környezettudatosabb legyen.

virágkoszorú

Legyetek királynők, tegyetek a műanyag ellen!

Ajánlott cikkek