Egyéb kategória

Elegetek van a stresszből? Kezdődhet a Facebook-detox!

Talán nem olyan meglepő a Queenslandi Egyetem új kutatásának eredménye: ha Facebook-detoxot tartotok, azaz rövid ideig nem használjátok a kék közösségi oldalt, akkor hosszú távon boldogabbak lehettek. Az egésznek a stresszt okozó hormonok, a kortizolok számának csökkenése az oka.

vous - 2018.04.08.
Elegetek van a stresszből? Kezdődhet a Facebook-detox!

A magas stressznek hosszú távon komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ezért nem árt, ha figyeltek arra, mennyire vagytok idegesek a mindennapokban. Rengeteg olyan módszer létezik, amivel csökkenthetitek a stressz-szinteteket, egy friss kutatás szerint például az is segít, ha rövid időre hanyagoljuk a Facebook használatát

A Queenslandi Egyetem kutatói 138 Facebook-felhasználót vizsgáltak meg, és megfigyelték, hogy mekkora a stressz-szintjük, vagyis a nyálukból megállapították, hogy mennyire magas a kortizolszintjük. A kortizol egy olyan hormon, ami a stressz jelenlétéről árulkodik: ha a szervezetetek többet termel belőle, akkor sokkal idegesebbek és ingerlékenyebbek lesztek.

Forrás:
Unsplash

A kutatók aztán arra kérték a csoport felét, hogy öt napig egyáltalán ne használjanak Facebookot, a csoport másik fele pedig ugyanúgy facebookozhatott, mint korábban. Az ötnapos periódus után megint megmérték az alanyok kortizolszintjét, és furcsa dologra lettek figyelmesek:

sokkal kevesebb stresszhormon volt azoknak a nyálában, akik öt napig hanyagolták a kék közösségi oldalt.

A kutatók szerint ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Facebook annyi információmennyiséget zúdít ránk folyamatosan, hogy ez túlságosan leterhel minket, és ezért stresszesebbek leszünk. Rövid távon segíthet az, ha kevesebbet használjuk a Facebookot, de az is, ha ritkábban nézünk rá a közösségi oldalra – így nem kapjuk folyamatosan az információáradatot az arcunkba, és nem szorongunk ettől.

digitalis-detox1

Egy hét internet nélkül?! Kipróbáltam, van-e élet a kütyükön túl

"Sziasztok, Mojzes Nóra vagyok, laptop- és sorozatfüggő. Valószínűleg ezzel a mondattal kezdenék egy csoportterápián. Szerencsére az egyhetes detox alatt önsegítő csoportot nem kellett felkeresnem, úgy éreztem, egyedül is le tudom gyűrni a függőségemet. Nem kell rosszra gondolni, nincsenek se alkohol-, se drogproblémáim, a tech cuccok viszont legalább annyira függőséget okozhatnak, mint a bódítószerek, talán csak kevésbé károsak. Talán… Belevágtam egy egyhetes digitális detoxba!" A teljes cikket ITT olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.