Egyéb kategória

Egy örök klasszikus a lakásban, ami sosem megy ki a divatból

Budapesten a kisföldalatti vonalán, valamint néhány HÉV-állomáson is találkozhattok a metrócsempékkel, amelyek néhány éve újra divatba jöttek. A lakások konyháiban és fürdőszobáiban egyre gyakrabban tűnik fel. A téglalapokból álló burkolat nekünk is nagy kedvencünk. Már csak azért is, mert ez az örök klasszikus biztosan nem megy ki a divatból.

vous - 2018.03.19.
Egy örök klasszikus a lakásban, ami sosem megy ki a divatból

A metrócsempe valóban a metróállomásokat borította: New York-ban, Párizsban, de Budapesten is láthatjátok. A mérete miatt kifejezetten praktikus volt, jól lehetet vele nehezen burkolható felületeket is befedni. Eredetileg kétféle méret létezett (10 x 20 centiméter és 7,5 x 15 centiméter), de ma már elterjedt további méretekben is.

Objektum doboz

Az eredeti metrócsempék széleit valamilyen szögben lecsapták, ezt nevezik fózolásnak. A fózolt szélű csempék nagyon elegánsak, de minden gyártó maga határozza meg, milyen magasak a csempéi és milyen szögben csapja le a széleket, ezért az egységes összkép miatt mindig egy gyártótól válasszatok csempéket.

Ha a felületet nézzük, léteznek fényes és matt csempe is, valamint népszerűek a dekorcsempék, amelyeken díszítések, dombornyomások, minták is találhatók. Ha megfigyelitek, a csempék között látványos lehet a fuga is. Aki szereti az egységes, letisztult felületeket, az a fehér csempéhez válasszon fehér fugát. Ha bírjátok a vagányabb összhatást, akkor a cementszürke vagy a sötétszürke lesz a ti színetek. De választhattok akár színes fugát is, ha szeretitek a bohém tereket.

A metrócsempéhez sokféle járólap illik. A mi kedvencünk a virágmintás cementlap, de a pepita burkolólap is igazi klasszikus lehet. És most következzen néhány inspirációs fotó.

Fehér metrócsembe a konyhában…

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

…vagy a fürdőszobában is jól mutat.

Objektum doboz

A fekete a fehér tökéletes alternatívája lehet.

Objektum doboz

art deco

Egy egyedülálló pasi lakása – amibe ti is beköltöznétek

„A minőség menőség” napunkon arra gondoltam, hogy bemutatok nektek egy lakást, amit pár éve terveztünk egy kedves generálkivitelező kollégámmal. A megrendelő nagyjából mindent ránk bízott, így végül a mindig menő art deco stílusra esett a választásunk – ami mindannyiunk számára igazi szerelem, így padlótól mennyezetig, kilincstől a lámpákig mindent ennek az irányzatnak megfelelően választottunk ki, illetve terveztünk meg. Ide kattintva >>> erről az átalakításról olvashattok.

A tükrös felületű metrócsempe különleges kiegészítője a fürdőszobának.

Objektum doboz

Elegáns szürkék:

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A színeseket is imádjuk!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

lakás, szoba, ház

A lakásfelújítás Magyarországon kész szappanopera, de inkább maga a pokol

Amikor megkértem az ismerőseimet, osszák meg velem lakásfelújítással kapcsolatos tapasztalataikat, abból fékezhetetlen kommentcunami kerekedett. Úgy tűnt, a hazai építőiparral kapcsolatos tapasztalatai mindenkinek egy brazil szappanoperához hasonlítanak, ahol megy az egymás kerülgetése, az évődés, sokáig nincs egymásra találás, ellenben tele van egy sor leküzdhetetlen akadállyal, és főszerepet kap az amnézia is. Egyetlen különbség, hogy a szenvedést nem minden esetben követi hepiend. A teljes cikket ide kattintva >>> olvashatjátok.

Ajánlott cikkek