Egyéb kategória

Ezért érzitek olyan ramatyul magatokat, ha elkapjátok az influenzát

Megfázni sem kellemes, nemhogy benyalni egy komoly influenzát – a vírus nem bánik túl kedvesen a testünkkel, mégis, a legtöbb kellemetlen tünetet, amitől szenvedtek, a saját immunrendszereteknek köszönhetitek. Nem kellemes dolog ugyanis önmagukat továbbszaporító, harcoló vírusokat irtani, és bizony a szervezetünknek ilyenkor nem az az első számú dolga, hogy a nyugalmunkat biztosítsa.

vous - 2018.03.18.
Ezért érzitek olyan ramatyul magatokat, ha elkapjátok az influenzát

Az influenza vírusa általában a légzőrendszert támadja meg, általában a szánk nyálkahártyáján keresztül vagy az orrunkon és a szemünkön át. Mivel vírusról van szó, a tüdő hámsejtjeihez tapadva, és abba bejutva tovább szaporodnak, és újabb vírusos sejteket generálnak – így pedig elárasztják a testünket, és megbetegítenek minket.

Bár ez a folyamat is okoz kellemetlen mellékhatásokat, a legtöbb influenzás tünetet valójában nem a vírusok, hanem a saját immunrendszerünk okozza. A szervezetünk makrofágok és neutrofilek nevű sejtjei felfedezik a vírusos sejteket, és szólnak a hormonszerű citokineknek és kemokineknek, amelyek végül végigküldik a betegség hírét az egész testben.

A T-limfocita nevű sejtek, amelyek az immunrendszerünk részeként küzdenek a betegséggel, felismerik a vírusok fehérjéit, és elkezdenek szaporodni, mint az őrültek, hogy képesek legyenek legyűrni az influenzát. Ez a nyirokcsomóink megnagyobbodásával és fájdalmával jár. Ha a vírusok kiirtása megtörténik, az tüdősérüléssel jár – ne felejtsük el, hogy ilyenkor a vírusok már egyébként is megsértették a tüdőnket, erre jön még rá a T-sejtek munkája is. Az immunrendszerünk természetes válaszreakciója az is, hogy nyálka rakódik le a tüdőnkön, ez és a sérülések azt eredményezik, hogy köhögünk, és fáj a mellkasunk.

Forrás:
Unsplash

De mi okozza a lázunkat? A citokinek és kemokinek belekerülnek a véráramba, és a citokinek egy speciális fajtája, amely a T-sejtek termelésében játszik szerepet, munkához lát – csakhogy ezek a citokinek felelősek a testhőmérséklet szabályozásáért is. Ahogy az immunválasz lesz az első számú feladat, a testhőmérséklet szabályozása háttérbe szorul, ez pedig lázzal és fejfájással társul.

Persze attól függetlenül, hogy gyakorlatilag az egész szervezetünk minket szívat influenza közben, minden folyamat elengedhetetlen ahhoz, hogy a vírust rendesen kiirtsuk a szervezetünkből. Ha erre gondolunk, talán máris könnyebben bírjuk a lázat és a köhögést is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.