Azt mondják, ahogyan idősödik az ember lánya, annál jobban húz a fehér és rozé helyett a vörösbor felé – most erre van még egy indokunk, hiszen egy friss kutatás kiderítette: a vörösboros lerakódás jót tehet a fogainknak is!
Bár a vörösbor egy bosszantó mellékhatása lehet az, hogy pirosas foltokat hagy a szánkon és a fogainkon (sőt, ha nem vigyázunk, akár a ruháinkon) – ennek azonban, úgy tűnik, a fogaink még örülnek is. Bár nem túl mutatósak, a vörösborfoltok segíthetnek abban, hogy megőrizzétek a fogaitok egészségét!
Spanyol kutatók kimutatták, hogy a vörösborban található polifenolok nemcsak segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, de a fogaink egészségében is nagy szerepet játszhatnak. A fogszuvasodás és a fogínygyulladás ugyanis elsősorban a szánkban megtalálható és elszaporodott baktériumok miatt jelentkezik, amelyek elkezdik lebontani a fogzománcunkat. A polifenolok megakadályozzák, hogy a fogszuvasodásért felelős baktériumok megtapadjanak a fogzománcon – legalább is kevesebb kórokozónak engedik, hogy hosszú ideig arra lófráljanak. Így nincs elég idejük elkezdeni leépíteni a fogzománcunkat, és fogbetegségeket okozni.
Persze nem érdemes rögtön a legközelebbi boltba rohanni, és felvásárolni a vörösborkészletet:
polifenolok találhatóak olyan ételekben is, mint a cseresznye, a körte, a csokoládé vagy a különböző egészséges reggelizőpelyhek.
Ezekkel valószínűleg jobban jártok, mintha benyakalnátok két liter vörösbort – bár kétségkívül kevésbé érzitek majd jól magatokat tőlük.