Egyéb kategória

Milyen táska készül almából? Elég menő, megmutatjuk!

„Ez hihetetlen! Ezek a táskák TÉNYLEG almából készülnek” – írtam Messengeren Nórinak, aki azonnal lecsapott a témára. Táskák almából? Bizony! 2018 és az azt követő évek valószínűleg sok hasonló meglepetést tartogatnak, hiszen a divatipar jövője nem az újfajta ruhadarabok vagy szabásvonalak „feltalálásában” rejlik majd, hanem többek között az új – lehetőség szerint környezetbarát – alapanyagok kikísérletezésében.

vous - 2018.02.24.
Milyen táska készül almából? Elég menő, megmutatjuk!

Nincs új a nap alatt…

Egy csecsemőnek természetesen minden vicc új, de aki húszéves elmúlt az egyszer csak azon kapja magát, hogy minden lassan minden „új” trendről megállapítja, hogy ez már egyszer az életében menő volt. Már találkozott vele, vágyott rá, vagy rajongott érte. Jelenleg a ’90-es évek színeiben, mintáiban, fazonjaiban tobzódunk. Persze, kicsit másképp viseljük, kicsit mások az anyagok és a ruhadarabok kombinálása sem 100%-osan ugyanolyan, de

azért nagy duzzogva fel tudnánk venni a ’90-es években viselt farmerunkat, farmerdzsekinket, napszemüvegünket ma is – a Martens bakancsunkról nem is beszélve.

Lassan kopogtatnak a 2000-es évek is, készülhetünk teljes erőbedobással a csípőnadrágokra a crop topok mellé. A lista hosszú, nem csoda, ha kicsit unjuk is az „új” divatot. Egészen egyszerűen úgy tűnik, nincs új a nap alatt.

Engel Nóra dr. Szatmári Judit Anna interjú divattervező viselettörténet kutató

„Ma már a koncepció a trendi, nem az, amit felveszel” – a divat változásai közelebbről

Magas derekú nadrág, fűzők, holdjárók, metálos csillogás, bársony és bőr – csak néhány azok közül a trendi darabok közül, amik idén (is) elárasztották a boltokat. És természetesen a felsorolásnak még koránt sincs vége. A trendek jönnek-mennek, de pontosan minek is köszönhetjük ezt az állandó körforgást? Mi befolyásolja és alakítja azt, hogy az utca embere mit vesz fel szívesen? Dr. Szatmári Judit viselettörténet-kutatóval beszélgettünk. A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

…vagy mégis?

Ha arra vagyunk kíváncsiak, mi lesz a jövő divatja, a különböző szakmai cikkek, fórumok vagy videók nem arról szólnak majd, hogy milyen színeket vagy szabásvonalakat viselünk majd. Sokkal inkább az a téma, hogyan válik a technológia viselhetővé. Hogyan tud majd a ruhánk a hangulatunknak megfelelően színt vagy mintát változtatni anélkül, hogy egy szót is szólnánk. Hogyan közöl adatokat az orvosunkkal, dietetikusunkka, személyi edzőnkkel arról, hogy épp milyen kondiban vagyunk, vagy milyen az egészségi állapotunk. Minden adatot továbbít majd rólunk, és ha kell, minden másodpercben ellenőriz bennünket.

A 3D-nyomtatott ruha már nem is a jövő, hanem a jelen,

de hogy ez terjed-e el, vagy valamilyen, még ki sem talált technológia, ez egyelőre kérdés. A divatnak meg kell oldania a textilhulladék, a környezetvédelem problémáját. A jövő a fenntarthatóságé. Ma már nem is újrahasznosításról (recycling) vagy ártéknövelő továbbhasznosításról (upcycling) beszélnek a szakemberek, hanem körkörös gazdaságról és körkörös divatról.

Objektum doboz

Mi az a körkörös gazdaság?

A körkörös gazdaság ősi történet, hiszen minden így működik a természetben: a keletkező anyagok állandó körforgásban vannak. Ha valami elpusztul (hulladékká válik), abból valami új keletkezik, átalakul, újragondolják, szétszerelik, mjad másképp összeszerelik. A körkörös gazdaság alapja, hogy ami keletkezik, az eleve olyan alapanyagokból, és úgy készüljön, hogy azt könnyű legyen a fenti módok valamelyikén újrahasznosítani, és a körforgásban tartani amíg csak lehet, majd szeméttermelés nélkül kivonni a forgalomból.

„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

Minimalizmus, zero waste, környezettudatosság 1×1 – mit, miért és hogyan csináljatok?

Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t – és miért ne tennétek –, pontosan tudjátok, hogy a szerkesztőségben többen is vagyunk, akik igyekszünk minél környezettudatosabban élni, és erről rendszeresen írunk is. Nemegyszer kaptuk meg az elmúlt időszakban, hogy teljesen vagy részben bolondok vagyunk. Hülyék vagyunk, hogy vissza akarunk menni 100-200 évet az időben. Egy csöppet sem érezzük ezt. A fejlődés útja nem minden esetben az egyenesen előre. A folytatásért kattintsatok ide!

Akkor most mi van az almatáskával?

A fast fashion márkák egyeduralma nem tarthat örökké. Sem a túltermelés, sem a túlfogyasztás támogatása, sem a természet és az emberek kizsákmányolása nem jelentheti a jövőt. A kisebb márkák, innovatív alapanyaggal dolgozó tervezők viszont nagyon is. A Happy Genie-re nem is én bukkantam rá, hanem az egyik fotóm alá kommenteltek az Instagram-oldalamon, hogy tetszik nekik a stílusom, csekkoljam a táskáikat. A marketingfogás bejött, mert utána percekig böngésztem az oldalukat.

Az almatáska az élelmiszerpazarlás problémájára ad választ a divaton keresztül.

Az Olaszországban szüretelt almákból almalét készítenek, de a fennmaradó melléktermékkel nem tudnak mit kezdeni. Erre ad választ a Happy Genie, amely Olaszországban gyártat alapanyagot a kiszárított melléktermékből, de a táskákat is ott varrják készre. A termékeket végül a svájci márka veszi át. Ugyanakkor azt hirdeti, hogy elég egyetlen táska, és csak a különböző alkatrészei (táska eleje és / vagy a vállpántja) cseréjével máris egy teljesen új táskát kapunk. A táska vegán, az ellátási lánc átlátható. Az ára? Nos, az kérdés.

Objektum doboz

Milyen anyagok jönnek még?

Csak néhány fotó és egy-egy mondat arról, mire számíthatunk a jövőben.

Ha az almával nem szimpatizálunk, választhatjuk a narancsot is. Az almához hasonlóan Olaszországban készül az alapanyag.

Objektum doboz

Vízálló, lélegző kabát, amely nappal feltöltődik, éjszaka világít. Akár 12 órán keresztül is láthatóvá teszi viselőjét.

Objektum doboz

Különleges, kezelt anyagok, amelyek taszítják a vizet, a kávét, az olajat, a vörösbort, de természetes szálakból készültek, megőrizték puhaságukat és nem szennyezik a környezetet.

Objektum doboz

mengyan-eszter-kotott-pulcsi-alternativ-anyagokbol-okodivat-tudatossag-divat-kornyezetvedelem

2017 legmenőbb trendje: bőrdzseki ananászból és puha pulcsi PET-palackból

Amikor a textiliparon belül zajló kizsákmányolásról van szó, gyakran leragadunk a ruháinkat kiszabó, összeállító dolgozóknál, akik alternatív munkalehetőség hiányában a legtöbbször borzalmas körülmények között végzik a napi 12–16 órás munkájukat. A ruha előállítása azonban nem itt, hanem az alapanyagnál kezdődik. Aki tudatosan vásárol ruhát, próbál arra is odafigyelni, hogy például az őt körbeölelő téli pulcsi vagy oversize kendő története honnan indult. Olvassátok tovább a cikket ide kattintva!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.