Egyéb kategória

A szépség ezer arca – Ezek a fotók bebizonyítják, műtéti hegekkel és sebhelyekkel is gyönyörűek vagyunk

Sebhelyek, sérülések nyomai mindenkin vannak, műtéti hegek már sokkal kevesebbekre jellemzőek, de ott vannak a bőrünkön, ahogy a lelkünkben is sokan cipeljük a nyomokat.

vous - 2018.02.10.
A szépség ezer arca – Ezek a fotók bebizonyítják, műtéti hegekkel és sebhelyekkel is gyönyörűek vagyunk

A Behind The Scars névre keresztelt fotóprojekt azt bizonyítja be, hogy nem kell szágyellnünk azt, ami velünk történt. Nem kell takargatnunk a hegeket, nyomokat, bármilyen nagyok vagy látványosak. Inkább beszéljünk arról másoknak, miért viseljük ezeket. Minden hegnek története van.

Sophie Mayanne brit fotós arra vállalkozott, hogy olyan alanyokat állít a kamerája elé, akik a legkülönbözőbb sérülések nyomait viselik a testükön. Szerette volna velük együtt megmutatni, milyen sokféle arca van a szépségnek. Ezek az emberek ugyanis egytől egyig gyönyörűek. A szépségük azonban sok esetben a bátorságukból, az erejükből, a hitükből töltekezik.

Fellebben a fátyol – a VOUS-lányoknak is akad takargatnivalója

Fellebben a fátyol – a VOUS-lányoknak is akad takargatnivalója

Akad, aki egész életében küzd teste tökéletlenségével. Nehezen megy az elfogadás. A léleknek könnyebb a takargatás. Vagy mégsem? Elérkezhet az a pont, amikor elegünk lesz a kánikulában viselt nadrágból, kézfejre húzott pulcsiból, napszemüvegből, feszes szájú mosolyból. Jaj, meg ne lássa más a hibáinkat! Mi most fellebbentjük a fátylat. Tükör elé perdültünk, kamera elé álltunk. Szembenéztünk önmagunkkal és elengedtünk görcseinket. Tegyétek ti is ezt. Bátran! Korábbi cikkünkért kattintsatok ide!

Akinek van valamilyen sebhely vagy heg a testén, az valamilyen módon viszonyul hozzá. Elfogadja, nem szereti, egyenesen gyűlöli, látni sem bírja. Kevesen vannak, akik eljutnak addig, hogy

megtanulják megszeretni azt a heget, amely talán életük egyik legrosszabb pillanatára emlékezteti őket.

A 24 éves Sophie Mayanne 2016 augusztusától fotóz hegeket és embereket. A sebhelyek mögötti történetre kíváncsi, de természetesen egészen elképesztő fotók is születnek. Sophie nem retusál a képeken, ha kell, akkor csak a fényeken vagy a kontraszton állít utómunkával.

Sophie sokat beszélget az alanyaival. Egyszer azt nyilatkozta, hogy megdöbbentő számára, hogy ugyan csak ez az egy testünk van, mégsem mulasztunk el egyetlen lehetőséget sem arra, hogy szidjuk vagy utáljuk. Talán ha megértjük, milyen fontos a testünk szeretete, akkor képesek leszünk a testünkkel együtt önmagunkat és másokat is könnyebben elfogadni.

Íme néhány fotó Sophie albumából:

Catrin 2013-ban szenvedett buszbalestet, testének 96%-a megégett. Mára megszerette a bőrét, minden egyes sebhely egy-egy lépést jelent számára a gyógyulás hosszú és fájdalmas útján, amellyel meg kellett küzdenie.

Objektum doboz

Katie volt a legfiatalabb Nagy-Britanniában, akit valaha túlmozgékonyság szindrómával diagnosztizáltak. Ez azt jelenti, hogy túl lazák a kötőszövetei, az ízületei. Emellett Isiász-szindróma is kialakult nála, mert az ülőideget elnyomó gerincbetegséggel küzdött. A háta és a lába folyamatosan fájt, a lábát szinte nem is tudta mozgatni, annyira. 15 évesen diagnosztizálták, 16 és 22 évesen műtötték, de a műtét következtében lebénult a nagylábujja, és nem érzi teljesen a lába egy részét sem. 6 hónap alatt tanult meg újra járni. Büszke a sebhelyére, mert megváltoztatta az életét.

Objektum doboz

Abi 27 éves volt, amikor oszteoszarkómával, egy rendkívül rosszindulatú daganattal diagnosztizálták. 12 hónap alatt 68 kemoterápiás kezelésen esett át, mire meg tudták műteni.

Objektum doboz

Yasmint 2012-be műtötték, akkora tumort távolítottak el a hasüregéből, mint egy grépfrút. Mégis hálás a betegségéért, amely teljesen új alapokra helyezte az életét, és megtanította, hogyan legyen hálás a testének, és hogyan szeresse önmagát igazán.

Objektum doboz

Carit gerincferdülés miatt kellett műteni (erről már a VOUS-n is olvashattatok korábban), azóta 12 csavarral és két fémrúddal a hátában éli az életét.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek