Egyéb kategória

Egy japán városkában 34 kategóriába szelektálják a szemetet

Ha eddig megakasztott benneteket, hogy az italos kartont melyik szelektívbe dobjátok, vagy el kell-e mosni a joghurtos poharat, akkor a következő japán városban alaposan fel kellene kötnötök a nadrágotokat.

vous - 2018.01.20.
Egy japán városkában 34 kategóriába szelektálják a szemetet

2003-ban az a 1700 lelkes japán település, Kamikatsu vezetősége rájött arra, hogy egészen addig nem túl környezetkímélő módon foglalkoztak a szeméttel és a hulladékkal. Nem szelektálták, hanem válogatás nélkül elégettek mindent. Az elmúlt 14 évben mindent megváltoztattak, így a világ ma már majdnem zero waste településnek ismeri őket.

Így használják fel a régi ajtókat és ablakokat:

Objektum doboz

És az üvegeket…

Objektum doboz

A szemetet például 34 különböző kategóriába szelektálják az otthonaikban, majd a szelektív hulladékot mindenki a helyi szemétlerakó központokba viszik a családok, ahol természetesen a szakemberek ellenőrzik a válogatást.

A városka lakói nem titkolják, hogy a kezdetek kezdetén nem volt könnyű az átállás, kritikusan álltak az új rendszerhez. Minden azonban megszokás kérdése, így ma már természetes ez az elsőre bonyolultnak tűnő szelektálás.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A városvezetés és a lakosok azonban itt nem szeretnének megállni. Ma a hulladék 80 százalékát újrahasznosítják, és a céljuk az, hogy

2020-ra egyáltalán ne termeljenek szemetet.

„Tampon helyett intimkelyhet és mosható betétet használok” – Zero waste fürdőszoba magyarul

Minimalizmus, zero waste, környezettudatosság 1×1 – mit, miért és hogyan csináljatok?

Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t – és miért ne tennétek –, pontosan tudjátok, hogy a szerkesztőségben többen is vagyunk, akik igyekszünk minél környezettudatosabban élni, és erről rendszeresen írunk is. Nemegyszer kaptuk meg az elmúlt időszakban, hogy teljesen vagy részben bolondok vagyunk. Hülyék vagyunk, hogy vissza akarunk menni 100-200 évet az időben. Egy csöppet sem érezzük ezt. A fejlődés útja nem minden esetben az egyenesen előre. A cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.