A svédek imádnak enni és együtt lenni, legyen az családi, baráti vagy munkahelyi körben. Szinte kötelező náluk az uzsonna és a kávészünet, ami remek alkalom arra, hogy közösen kávézzanak és sütizzenek. Mértékkel, de mindig finomat. Az egyik legnépszerűbb sütijük, az ostkaka gyakori szereplője ezeknek a közös uzsonnáknak.
A számunkra kissé fura nevű édesség szó szerint sajtos süteményt jelent (ost – sajt, kaka – keksz, sütemény), de valójában egyfajta túrófelfújtról van szó, ami langyosan a legfinomabb. Nagyon friss sajtból, vagyis a beoltott tej leszűrésekor kinyert túróból készül, és őrölt mandula teszi különlegessé.
Nagyon krémes és könnyű finomság, akkor tökéletes, ha szép aranybarnára sül, és remegős az állaga.
Úgy tartják, ha túl forró fogyasztáskor, akkor nem jön ki minden íze a sütinek, hidegen pedig túl kemény az állaga – langyosan viszont pont jó!
Mi az a hygge, amiről mindenki beszél? – A dánok trükkjei a boldogabb élethez
Tudtátok, hogy a Facebook, a ma esti vacsorátok, az otthonotok és még a zoknitok is lehet hyggelig? És azt, hogy mi az a hygge? Annyit már most elárulhatok, hogy van íze, hangja, illata, és látni, meg érezni is lehet. A hygge (hüge) maga a „jóllét”, a meghittség, az otthonosság, vagyis minden, amitől a dánok a legboldogabb nemzet a világon. Élvezzétek úgy az élet egyszerű örömeit, mint ők!
Hagyományosan tejszínhabbal tálalják, télen lekvárt vagy gyümölcsragut, áfonyaszószt kínálnak hozzá, de nyáron friss eper a kötelező kísérője, amit vékonyan felszeletelnek, és kevés porcukorral és csipetnyi őrölt feketeborssal(!) hagynak picit állni, ami így nagyon izgalmasan fűszeres lesz, majd ezzel koronázzák a remegős, langyos túrós desszertet.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!