Nemcsak vegánokat, hanem vegetáriánusokat és mindent fogyasztókat is várnak Berlinben annál a hentesnél, ahol kizárólag vegán kencéket, virsliket, kolbászkákat, felvágottakat készítenek és árulnak. A választék bőséges, a vásárlók elégedettek, de sokakban felmerül a kérdés: miért is van erre szükség?
„Mindent magunk készítünk, frissen, kizárólag növényi alapanyagokból” – hirdeti a vegán hentesüzlet, amely 2017 legvégén nyitotta meg kapuit. Az üzletbe belépve a vevők klasszikus hentespulttal találják szembe magukat, amelyben a hentesnél megszokott formában (értsd: virsli és kolbász alakban) tornyosulnak a növényi alapanyagból készült finomságok.
Növény virsli:
A virslik és kolbászok alapja azonban nem hús (vagy szója, ugye…), hanem úgynevezett szejtán. Ez nem más, mint a búza fehérjében gazdag része, a búzasikér, amely rengeteg fehérjét tartalmaz. Ugyanúgy használható, mint a hús: szeletelhető, kisüthető, pörköltként is elkészíthető.
De ha valaki vegán, vajon miért szeretne hús kinézetű termékeket vásárolni?
Aki azért lett vegán, mert nem szereti a hús kinézetét, szagát, tapintását, az valószínűleg sosem térne be egy ilyen üzletbe, de nem született mindenki vegánnak.
Az 5 leghülyébb kérdés, amit feltettek már vegánoknak – elmondták nekünk
Bár a bevásárlás és étkezés egyre könnyebb, vegának és vegánnak lenni nem könnyű. Még mindig sok furcsa és egy idő után már-már idegesítő kérdést tesznek fel nekik. Megkértem őket, írják le egy fehér lapra, melyik bosszantja őket a legjobban. Anna korábbi riportját ide kattintva olvashatjátok.
Sült és pörkölt szejtánból:
Léteznek olyanok, akik etikai meggyőződésből mondtak le a húsról vagy indultak el a kevesebb húsevés irányába. Ettől ők még szerethetik a hústermékeket, csak belátták, hogy a túlzott húsfogyasztásnak nincs semmi értelme. Számukra talán értelmezhetőbbek ezek a termékek. A vásárlók között viszont lehetnek olyanok is, akik amúgy mindent fogyasztanak, de így szívesebben kipróbálják vagy az étrendjükbe illesztik a kizárólag növényi alapanyagokból készült ételeket, és talán meg is szeretik azokat.
Az viszont tényleg nagyon furcsa, ha valahol húsnevekkel illetik a 100%-osan növényi alapanyagból készült termékeket. Mert ilyen hely is létezik már Németországban, ahol vegán „csirke”-gíroszt, vegán „hamburgerhúst” lehet vásárolni. De ha ez kell ahhoz, hogy megmentsük a bolygót, és minél több ember lássa be, nem kell annyi húst enni, akkor talán van értelme.
Ez is vegán étel:
Vegán felvágottak:
Mire jó a húsmentes hétfő vagy a hétköznapi vegaság?
Imádom a húst. Többnyire bármilyen formában. Az utóbbi időben teljesen rákattantam a cafatos változatra. Tudjátok, amit lassúfőző edényben készítenek sok-sok órán keresztül, hogy végül szálakra puhuljon, majd úgy kerüljön a félbevágott szendvicsalap szorításába. A húst viszont az utóbbi időben meghagyom kulináris különlegességnek. Kattintsatok ide: elmesélem, miért.