Egyéb kategória

Elmúlt a rózsaszín köd? Semmi vész, tegyetek az elhidegülés ellen!

Együtt vagy a pároddal már jó hosszú ideje, és nem érzed azt a szerelmet, mint az elején? Nincs tűz, csak az unalmas hétköznapok?! És te csak nyugtatgatod magad: minden kapcsolat leülepszik, nem?! Ismerős, ugye? Jó hírem van: habár a lángoló szerelem nem tart ki nyugdíjas korotokig, a teljes elhidegülés ellen bőven tehettek. – A következő sorokban Fábiánné Biri Anita vendégszerző cikkét olvashatjátok.

vous - 2021.01.20.
Elmúlt a rózsaszín köd? Semmi vész, tegyetek az elhidegülés ellen!
vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Csapjunk is bele! Kezdésnek el kell engednetek azok a tipikus „problémákat”, amikre a legtöbb pár, házaspár panaszkodik. Hogy mik ezek? Gyakran beszélgetek barátokkal, barátnőkkel párkapcsolati témákról, ilyenkor hamar előjönnek a tipikus gondok.

Ahogy a nők látják…

„Sokat dolgozik, és este fáradtan esik be az ágyba. Szinte sosem beszélgetünk, csak élünk egymás mellett.”

„A gyerekek leszívják minden energiámat, semmi kedvem és erőm még szexelni is, csak az alvásra vágyom.”

„Amikor hazaérek, kezdődik a mosás, főzés, leckeírás a gyerekekkel. A párom meg a heverőn lustálkodik, és nézi a tévét. Eszében sincs segíteni vagy a gyerekkel foglalkozni. Ez engem kiborít!”

„Sem erőm, sem energiám boldognak lenni. Csak élem a szürke hétköznapokat.”

Ahogy a férfiak látják…

„Hazaérve a munkából nem vágyom másra, csak egy kis nyugalomra. Egy sörre, meccsre. Semmi szükségem a feleségem nyafogására.”

„Nagyon stresszes a munkám, sokszor még hazaérve is ez jár a fejemben.”

„A párom mindig fáradt, nyűgös. Nem tudom, mit tehetnék, hogy több terhet vegyek le a válláról.”

És ami a megoldás lehet…

Sajnos a mai rohanó világban nehéz megtalálni az egyensúlyt a munka és a család között. Sok kompromisszum és odafigyelés kell ahhoz, hogy sikerüljön nyugodt, családias légkört varázsolnunk otthonunkba. Emellett azt gondolom, nem kell, hogy a nő megszűnjön nőként, a férfi pedig férfiként létezni egy kapcsolatban – még jó néhány év és gyerek után sem. Van néhány apróság, amivel egyszerűbbé, boldogabbá tehetjük a párunk, a családunk és nem utolsósorban a saját hétköznapjainkat. Íme néhány tipp egy kétgyerekes anyukától és feleségtől! 

 • Főzz nagyobb mennyiséget, amit előre beoszthatsz a hét többi napjára. Na jó, néha belefér egy pizzarendelés! 
 • Ha teheted, szerezz be mosogató- és szárítógépet. Hidd el, nagyon sok időt spórol meg neked, nektek!
 • Tervezz előre! Ha elhatározod, hogy egyik nap főzöl, másik nap mosol, porszívózol, könnyebb lesz időt szánni a családra.
 • Engedd el a „szép, rendezett ház”-elképzelést néha. Nem kell folyton mindennek ragyognia, ha egy nap elmarad a mosogatás, nem dől össze a világ!
takaritas-anyukak-gyerek-sellei-lilla1

Mosógép bekapcs, gyerek a hátra, és kezdődhet a takarítás!

A legtöbben azt gondolják, otthon „ülő” anyaként egyszerű lehet a háztartás vezetése, hiszen más is kitakarít, kimos, kitereget 8-10 órás munka mellett is, akkor ez miért ne mennek annak, aki egész nap otthon van?! Igen ám, de egy, két vagy akár három gyerekkel otthon a káosz is nagyobb, a rumli és a kosz is hamarabb kialakul, a szennyest is többen termelik. Na de hogyan csinálják a mamik? Ide kattintva minden kiderül! 

 • Legyen a vacsora közös program! Miközben esztek, meséljétek el, mi volt aznap a munkahelyen, oviban, suliban. Mivel a gyerekek általában annyival lezárják a témát, hogy jó volt, játszátok a következőt: Mindenki mesélje el, mi volt aznap 1. a legviccesebb dolog, 2. a legnehezebb, 3. a legbosszantóbb, 4. ki volt a legidegesítőbb, és miért. Higgyétek el, ez egyszerre lendíti előre a családi kommunikációt és oldja a stresszt! 
 • Vegyétek észre, ha a párotok feszült, hallgassátok meg egymást!
 • Mindenki vegye ki a részét a házimunkából és a gyereknevelésből, elvégre közös gyerek, közös ház, közös munka!
 • Minden napra találjatok ki valami közös programot a gyerekekkel. Nem kell nagy dologra gondolni. Készítsetek például együtt kókuszgolyót, a gyerekeid erre fognak emlékezni, nem a mosatlanra a konyhádban.
 • Szánj magadra is időt! Egy nagy fürdővíz, egy pohár bor vagy egy jó könyv csodákra képes.
„Anyámnak azt mondták, ebből a gyerekből sosem lesz semmi” – Történet az akaraterő sorsfordító erejéről

Hol találni a pihenés-család-munka egyensúlyát?

Mégis megcsúsznak a dolgaim. Vegyük mondjuk a háztartás-gyereknevelés-munka egyensúlyát. Vagy a párkapcsolat-munka egyensúlyát. Vagy a pihenés-család-munka egyensúlyát. Nincs egyensúly sehol. Folyton billeg a mérleg, én meg szédülök. Enyhítő körülmény a javamra, hogy tudom, a legtöbb dolgozó nő, anya hasonló cipőben jár… olyanban, amelyiknek az egyik sarka alacsonyabb: billegve, döcögve megy csak abban a szaladás.

A cikk folytatását ITT olvashatjátok.

 • Szánj időt a párodra is, hisz neki is szüksége van a figyelemre. Ha tehetitek, bízzátok a gyerekeket mamára vagy közeli ismerősre, bébiszitterre, és menjetek el vacsorázni vagy színházba, moziba, esetleg egy jó kis koncertre!
 • Sok ember nem hiszi, de szükség van a külön szórakozásra is! Kell az, hogy néha elengedd a párod sörözni a haverokkal. És igenis neked is szükséged van csajos bulira, mikor mindenki kipanaszkodhatja magát és dicsekedhet a gyerekeiről. Általában ez nagy nevetésekkel zárul, és reggel mintha kicseréltek volna.

Ugye, hogy ezek csak apróságok? De annál fontosabb apróságok! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.