Omlós tésztakosárka, benne aszalt gyümölcs, alma és fűszerek keveréke – ez a mince pie, a csodásan illatos sütemény. A legtöbb angolszász vidéken a töltelék készen is kapható, de persze az az igazi, ha házilag készül. Nem bonyolult egyáltalán, csak érdemes pihentetni 1-2 napot, mielőtt felhasználnánk.
A mince pie igazi klasszikus, valamikor hússal készült, a töltelékét a mai napig mincemeatnek hívják, ami vagdaltat vagy darált húst jelent szó szerinti fordításban. Mára már kikopott belőle a hús, és isteni finom és mutatós desszertté szelídült.
A fűszeres töltelékbe mindig kerül valamilyen citrushéj, alkohol, aszalt gyümölcs és alma, amitől igazán karácsonyi hangulatú lesz,
ráadásul a pitekosárkákat rendszerint a tésztából kiszúrt fenyővel, csillaggal, karácsonyi figurákkal díszítik.
5 klasszikus angol étel, amit itthon is nagyon kajálunk
Az angol konyha nem kifejezetten a népszerű és kifinomult fogásairól híres, de azért van jó néhány olyan, ami világklasszis, ráadásul hasonlítanak is egy kicsit a közkedvelt magyaros ételekre. Hunglish receptkedvencek következnek!
A mincemeat, vagyis a fűszeres-gyümölcsös töltelék egyébként magában is isteni, használhatjuk pulykamell töltelékeként, kínálhatjuk sült kacsamell vagy -comb mellé, de ha karácsonyi hangulatú reggelire vágyunk, akkor a zabkása vagy egy pohár joghurt is nagyon jól feldobható vele.
A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!