Egyéb kategória

„A 18. születésnapomat úgy vártam, mintha valami vízválasztó pillanatot” – Tényleg ez lenne a felnőtté válás?

„Hogyan váltam felnőtté… – cikkek és szövegek tömkelege íródott már a témáról, sok ezek közül teljesen feleslegesen. Nem voltak igazán életszerűek, inkább csak olyan általánosságokat puffogtattak, amelyeket amúgy is megkapunk életünk során az emberektől. Átalános bölcsességek helyett én elmesélném a saját történetemet.” – kezdi történetét Aliz, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett. A következő sorokban Tóth Aliz írását olvashatjátok.

vous - 2017.12.02.
„A 18. születésnapomat úgy vártam, mintha valami vízválasztó pillanatot” – Tényleg ez lenne a felnőtté válás?

A felnőtté válás, mint egy misztikus lény állt előttem gyermekkorom gondtalan éveiben. Azt a hőn áhított szabadságot jelentette, amit nem korlátoznak már szülők és azt tehetek, amit csak akarok. Megehetek még egy csokit, megbonthatok még egy chipset. Ó boldog békeidők.

600

„Kicsit olyan, mintha szakítottam volna anyuval” – Mi fán terem a felnőtté válás?

Hogy hívjuk azt, amikor felülök a vonatra a kisvárosban, ahol felnőttem, hogy hazamenjek a nagyvárosba, ahol most élek és olyan, mintha egy részem ott maradna? Amikor vonatom berobog az állomásra, anyukám a könnyeit törölgeti, a vonat megáll, én felszállok, az ajtók bezárulnak és már úton is vagyok. Gombócot érzek a torkomban. Kicsit olyan, mintha szakítottunk volna. Mi fán terem a felnőtté válás? A cikk folytatásáért kattintsatok IDE

A sarokban kuksolva, a zsírkrétáimat tördelve vártam azt a pillanatot, amikor én is okos és nagy felnőtt leszek. Tudjátok, amikor én döntöm majd el mikor megyek ágyba. Én döntöm majd el, hogy meg kell-e enni a zöldséget is a hús mellett. Ha kedvem tartja, akkor később kelek fel, de legalábbis jóval később, mint hogy anya rám kapcsolja a villanyt a „kifelé az ágyból hasadra süt a nap” mondattal. Végre én fogok dönteni mindenben és senki nem fog majd beleszólni. Reményteli gondolatok voltak ezek, tele várakozással és szabadságvággyal.

A 18. születésnapomat úgy vártam, mintha valami vízválasztó pillanatot, amikor a régi, fiatal énemet hátrahagyva átlépek a felnőtté válás nagy, gótikus kapuján, és belépek a paradicsomba, egyedüli, döntésképes, okos felnőttként.

Természetesen semmi ilyen nem történt, vagyis nem tudok róla, hogy befizettek volna ilyenre. Ehelyett éltem tovább gondtalan életemet mit sem sejtve, büszkén, hogy én már 18 vagyok, én már felnőtt vagyok.

Az évek teltek, a napok múltak és nem vettem észre, de titokban a díszletek mögött, elkezdtem felnőtt életet élni. Elengedték a kezemet és magamtól kezdtem el járni. A hétköznapok többsége munkával és egyetemmel telt meg, alkonyattól pirkadatig, és sajnos nem a Tarantino film-féle értelemben. Reggel kelnem kellett, és visszasírtam azt az időt amikor még anya keltett. Hirtelen minden riasztás nélkül arra lettem figyelmes, hogy most már nem csak életkorban tartok a felnőtté válás felé, hanem életszakaszilag is megérkeztem egy mérföldkőhöz.

De mit jelent felnőttnek lenni? Utánanéztem, hogy legalább egy fogalmi keretet kapjak róla, de sehol nem találtam egy olyan definíciót, ami elég kielégítő lett volna és ez döbbentett rá a felnőtt lét valódi kulcsára.

Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy dolgozol, vagy hogy főzöl magadra – esetleg másra is. Nem azt jelenti, hogy te döntöd el mikor kelsz fel vagy fekszel le. Nem is azt jelenti, hogy szabadon hozod meg a döntéseidet.

Ezek mind csak hozadékai a folyamatnak, ez nem maga a folyamat. Felnőttnek lenni annyit tesz, hogy annak érzed magad és igen, ez ennyire egyszerű. Nem tettek sorozatától függ, hanem attól az érzéstől belül, hogy tudod, lezárult egy rész az életedben, és egy új fejezet vette kezdetét.

S hogy mi a folyamat szépsége? Az, hogy rájövünk, a felnőtt lét miatt nem kell elengedünk zsírkrétázó gyerekkori énünket. Hiszen rájövünk, nem szűnt meg bennünk létezni, csupán felnőtt az előttünk álló hosszú és feltehetőleg izgalmakkal teli úthoz.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek