Egyéb kategória

Finom, kiadós és alakbarát: csicsókacsipsz, az egészséges téli nasi

Szerencsére kezd újra divatba jönni a csicsóka, ez a szuperegészséges téli gyökérzöldség, egyre több zöldséges és szupermarket kínálatában is megjelent a piacok után. Finom, kiadós és alakbarát, még csipsz is készülhet belőle, mégpedig a sütőben sütve.

vous - 2017.12.04.
Finom, kiadós és alakbarát: csicsókacsipsz, az egészséges téli nasi

A csicsókát régen a szegények krumplijának nevezték, mert igénytelen és szapora növény, minden törődés nélkül megterem. Hasonlít a krumplihoz formában és ízben, de nem rokonok:

a csicsóka 2 méter magasra is megnő, a napraforgóhoz hasonló sárga virágja van, és ősz végére fejlődnek ki a gumói.

Jó tudni, hogy nyersen, főzve vagy sütve is ehető, édeskés, és szinte bármihez használhatjuk, amihez amúgy krumplit használnánk, megéri, mert nagyon egészséges.

csicsóka

A csicsóka a barátunk – ti kóstoltátok már?

A csicsóka nem egy madárfajta, és nem is egy népdal refrénje, hanem az egyik legszuperebb zöldségfajta, ami egyrészt baromi jól néz ki – na jó, amíg ki nem húzzák a földből –, másrészt nagyon finom. Íze semmihez nem hasonlítható, így ha egyszer rákattanunk, soha nem állunk róla le többet. A szezonban az ára sem vészes, sőt, a sok eddig felsorolt pozitívum mellett még egészséges is. Ismerjétek meg az egyik legfinomabb őszi-téli csemegét: a csicsókát!

Rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz, van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink, valamint sok C-vitamin, B1-, B2-vitamin, emellett a krumplihoz képest hatszoros a rosttartalma. Így gyorsabban eltelít, ráadásul csökkenti az édesség utáni vágyat is, nem mellesleg pedig nem árt tudni, hogy a benne lévő szénhidrát egy bizonyos inulin, ami édes ízt és kellő energiát biztosít a szervezetnek. Nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek