Egyéb kategória

Ez történik a testetekben, amikor kólát isztok

1886-ban, amikor John Pemberton gyógyszerész feltalálta a Coca-Colát, Amerikában úgy gondolták, a szénsavas italok használnak az egészségnek, a kólát pedig többek között emésztési zavarokra, migrénre és impotenciára is ajánlották. Ma a világ egyik legnépszerűbb itala, de valamiért nem az egészség az első szó, ami eszünkbe jut róla… Mi is történik a szervezetünkbe, ha megiszunk egy kólát?

vous - 2017.11.19.
Ez történik a testetekben, amikor kólát isztok

A Wake Up World készített egy videót, amelyben bemutatják, mi zajlik le 60 perc alatt a testünkben, ha megkínáljuk egy 0,33-as dobozos kólával.

10 perc

Az első 10 percben kb. tíz teáskanálnyi cukorral sokkoljuk a szervezetünket. Normális esetben ettől azonnal hánynunk kellene, de az italban lévő foszforsav meggátolja, hogy a cukor teljes mértékben kifejtse a hatását.

Objektum doboz

20 perc

20 perc elteltével a vércukorszintünk ugrásszerűen megemelkedik, a szervezetünk pedig nagy mennyiségben termeli az inzulint. A máj elkezdi zsírrá alakítani a cukrot.

Objektum doboz

40 perc

A fogyasztás után 40 perccel a koffein beépül a szervezetünkbe, a pupilláink kitágulnak, megemelkedik a vérnyomásunk. A koffein az agyban lévő adenozin receptorokat is blokkolja, így meggátolja, hogy elálmosodjunk.

Objektum doboz

45 perc

45 perc kell ahhoz, hogy a testünk fokozza a dopamin termelését, stimulálva ezzel az agy jutalomközpontját, így növelve a boldogságérzetet. A heroin is hasonló elven működik.

Objektum doboz

60 perc

Egy óra elteltével vizelési inger jelentkezik, az üdítőben található vízmennyiséggel együtt pedig a csontok egészsége számára fontos kalcium, magnézium, nátrium és a cink is távozik a szervezetből. A vércukrunk gyorsan visszaesik, és újra fáradtnak érezzük magunkat.

És az egész kezdődik elölről…

Ti milyen gyakran isztok kólát?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.