Egyéb kategória

Mi van, ha folyton ki fogok zökkenni? – Kipróbáltam az egyik legnépszerűbb meditációs appot

Ha azt mondom, stresszes életet élek, valószínűleg mindenki magára ismer a megállapításomban. Miközben a körülöttünk lévő világ felgyorsult, egyre többen vágyunk a „lelassulásra”. De mit tehet az, aki egy kicsit befelé szeretne figyelni? Például meditálhat – és már ehhez sem kell több mint egy okostelefon.  

vous - 2017.11.02.
Mi van, ha folyton ki fogok zökkenni? – Kipróbáltam az egyik legnépszerűbb meditációs appot

Igyekszem odafigyelni magamra: próbálok egészségesen étkezni, rendszeresen mozogni, aktívan pihenni, és eleget aludni, néha viszont úgy érzem, hogy mindez csak a testemről szól – és a lelkemnek több odafigyelésre lenne szüksége. Sokáig azt gondoltam, hogy ha nem ér az átlagosnál több stressz és inger, akkor nem is kell különösebben foglalkoznom az agyam állapotával – de aztán egy ponton mégis azt vettem észre magamon, hogy az elmém egyszerűen „túl van terhelve”:

rengeteget kattogok, rágódok, aggódok, izgulok – ráadásul az esetek nagy részében olyan dolgokon, amiket célszerűbb lenne egyszerűen csak elengedni. 

Ez az állandó kattogás, rágódás, aggódás, izgulás pedig iszonyatos energiákat vesz ki belőlem, ezért valahogy tehermentesíteni akartam a lelkemet.

Forrás:
Headspace

Bár korábban már rengeteget olvastam és hallottam a meditáció előnyös hatásairól, kicsit ódzkodtam a dologtól, mivel fogalmam sem volt, hogyan és mit is kéne csinálnom – ráadásul nagyjából 10 évvel ezelőtt már volt pár kudarcba fulladt kísérletem. Kényelmes ember lévén a lehető legkisebb energiabefektetéssel akartam megoldani a problémát: gondoltam, megnézem, van-e olyan applikáció, ami segíthet ebben. Nem tévedtem: természetesen volt – dehát hogyne lett volna, hiszen

ma már minden élethelyzetre és problémára kínál valamilyen megoldást az okostelefonunk. Én pedig a meditációs ambícióimat a Headspace nevű alkalmazással terveztem valóra váltani.

Azonnali megnyugvás

Mint igazi szorongó ember, természetesen már az elején ráparáztam az egészre, és az alábbi két kérdésen pörögtem:

  • mégis mi a fenét kell majd vajon elérnem?
  • mi van, ha folyton ki fogok zökkenni?

Az app, mintha olvasna a gondolataimban, egy szöveges üzenettel azonnal megnyugtatott:

  • a meditáció az elengedésről szól, itt senkinek nem kell teljesítenie semmit,
  • ez pedig egy folyamatot jelent, nem kell, hogy elsőre sikerüljön a dolog.

Ráadásul a gyakorlatok előtt rövid videókkal szemléltetik, hogy nagyjából miről is szól ez az egész – hogy az ember tényleg ráhangolódhasson a feladatra, és megértse, mit is kellene csinálnia. 

Meditáció – vállalhatóan

A 10 évvel ezelőtti meditációs kísérleteimből az alábbi kellemetlen emlékeket őrzöm:

  • zavaró szélsusogás, vízcsobogás, madrácsicsergés – ami csak még nehezebbé teszi a koncentrálást,
  • végtelen hosszúnak tűnő, de valójában talán csak félórás meditációs gyakorlatok,
  • nyájas hangú nénik és bácsik nevetséges intsrukciói.

Nos, igen, én ezzel a nem kevés előfeltevéssel nyitottam meg az appot, ami ezek után kifejezetten kellemes csalódás volt: a fentiek egyikével sem találkoztam azalatt a 10 nap alatt, amíg ingyen kipróbálhattam.

Egyrészt én magam választhattam ki, hogy naponta 3, 5 vagy 10 percet szeretnék-e meditálni, másrészt egy kifejezetten kellemes hangú férfi adja az instrukciókat.

Forrás:
Headspace

Oké, de egyébként mi történik?!

Ha még nem meditáltatok, valószínűleg leginkább az foglalkoztat most titeket, hogy mégis mi a fene történik abban a 3, 5 vagy 10 percben. Ezt a legjobban talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy valami olyan, ami egy rövid időre leveszi a vállatokról a világ terheit.

Egy meditációs gyakorlat tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy az elmétek kizárólag a jelenben létezzen és egy kis ideig ne foglalkozzon se a magánéleti problémákkal, se a munkahelyi parákkal, de még a levivésre váró szemeteszsákkal és a befizetésre váró sárga csekkekkel se.

Ennek érdekében pedig olyan instrukciókat ad az app, amik elvonják a figyelmeteket a külvilágról, és inkább a befelé figyelésre ösztönöznek titeket. 

Mi változott?

Nos, őszinte leszek: nem sok – de azért nem múlt el haszontalanul ez a kísérleti időszak.

Azt, hogy az applikáció nem hozott radikális változást az életemben, nem a hatástalanságával magyarázom, hanem azzal a ténnyel, hogy mindössze 10 napot adtam a dolognak. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha valaki rászánja az időt, és rendszeresen meditál, akkor idővel nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz a lelki világa.

Ez a 10 nap pedig még így is tökéletes volt arra, hogy eloszlassa a meditációval kapcsolatos addigi tévhiteimet és aggodalmaimat – így azt hiszem, a jövőben lesznek még ilyen irányú próbálkozásaim, csak már másik applikációval.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.