Egyéb kategória

Oroszlán Szonja: „Igenis tehetünk róla, ha egy férfi félreért minket!”

A Harvey Weinstein-ügy kirobbanása óta itthon is egyre kevésbé közömbös téma a (munkahelyi) szexuális zaklatás. Miután Sárosdi Lilla megnevezte egykori zaklatóját, számos híresség szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Míg egyesek a színésznő bátorsága hatására elő mertek állni a sztorijukkal, addig Oroszlán Szonja és Stohl András a közvéleménnyel szembemenve osztották meg gondolataikat. 

vous - 2017.10.25.
Oroszlán Szonja: „Igenis tehetünk róla, ha egy férfi félreért minket!”

Stohl András a Marton Lászlót ért vádak kapcsán nyilatkozott kedden a Class Fm reggeli adásában. Stohl András többszor dolgozott együtt Marton Lászlóval, szerinte a rendező egy úriember. 

Engem tudod hányan jelenthetnének fel szexuális zaklatásért? Hát neked állandóan megsimogatom a válladat, a hátadat, vagy a fenekedet is megfogtam már.

Azt hiszed, egy Tescóban vagy egy hivatalban a főnök csapatépítőn nem dugja halálra a beosztottjait?"

– mondta a színész, aki hozzátette, nem vonja kétségbe Sárosdi Lilla szavait, de nem most kellett volna előállnia a történetével, hanem akkor, amikor megtörtént.   

molnar-viola-anna-de-megbsznam-azt-a-ruzsos-kis-szadat-az-utcai-zaklatas-mindenkit-erint-itt-az-ideje-hogy-beszeljunk-rola1

Mik a jelei a munkahelyi zaklatásnak, és miért nem lépünk fel ellene?

A Harvey Weinstein-botrány kirobbanása óta a zaklatás tematizálta a közbeszédet: szinte nap mint nap újabb színésznők és színészek jönnek elő a vallomásaikkal, miszerint munkájuk során már érte őket szexuális zaklatás és kerültek már hátrányos helyzetbe amiatt, mert visszautasították a zaklatójukat. Hamar megjelentek a magyarországi példák is, Sárosdi Lilla például egy húsz évvel ezelőtti ügyről rántotta le most a leplet. De mi a helyzet a színészvilágon kívül?

Majd kedden délután Oroszlán Szonja is megosztotta véleményét, kiállt Marton László mellett. 

Negyvenéves voltam idén. Soha nem fordult elő velem, hogy egy fiú, egy férfi, egy szakmabeli, egy rendező, egy producer, egy blablabla, hímnemű egyén erőszakoskodott volna velem.

Én nem tudom kiírni a falamra, hogy 'Me too', mert sosem éltem meg ilyesmit.

Mindig is – valahogy – tudtam kezelni a helyzetet. Végtelenül egyszerű. Ha egy férfi tiszteletlenül közeledik és elkezdi a nyomulós dumát, ott kell hagyni, ahol van. A férfiak mondanak dolgokat, de nem kell meghallani. Bólogatni kell, hogy jól van, hallom, amit mondasz, de nem hallom meg. Az ember elmegy a helyszínről, befejezi a beszélgetést. Mert ez nem tetszik. 

Végül így zárja sorait:

Igenis tehetünk róla, ha egy férfi félreért minket.

nő

A szexuális zaklatásról a VOUS-n

Ajánlott cikkek